Германските "Зелени" все още искат финансовото министерство на преговорите за сформиране на управляваща коалиция

  • 11 ноември 2021 10:58

  • 307
  • 0
 Германските "Зелени" все още искат финансовото министерство на преговорите за сформиране на управляваща коалиция
© Getty images (архив)

Германските "Зелени" опровергаха вчера появила се в медиите информация, че се отказват от искането си да контролират финансовото министерство, за да може то да остане в ръцете на Свободната демократическа партия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Представител на екипа от преговарящи на "Зелените" заяви, че информацията не е вярна. Същото направи и партиен говорител, който изтъкна, че все още не са взети решения за това коя партия върху кое министерство ще упражнява контрол в бъдещото коалиционно правителство на Германия.

В. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" съобщи, че преговарящите на "Зелените" са решили да поискат шест министерства в рамките на преговорите за сформирането на коалиция, но че финансовото министерство вече не е в техния списък.

Вместо това "Зелените" искат да контролират министерствата на външните работи, на околната среда, на транспорта, на селското стопанство, на семейната политика и на трансформацията, написа германското издание. Според вестника решението на "Зелените" да се откажат от финансовото министерство е продиктувано от опасението, че Свободната демократическа партия може да се почувства унижена, ако не получи финансовото министерство и че това може да застраши стабилността на бъдещето правителство.

Тристранните преговори за сформирането на управляваща коалиция в Германия се разгорещиха след спора между "Зелените" и свободните демократи за това кой да контролира финансовото министерство.

Меркел: Германската политика се нуждае от повече жени, а дрехите на бившия канцлер не са за музей

Спорът е от особено голямо значение на фона на дискусиите на европейско ниво дали борбата с климатичните изменения може да оправдае промяна във фискалните правила на ЕС, която да направи възможно харченето на повече средства за "зелени" технологии.

Лидерът на Свободната демократическа партия Кристиан Линднер, който иска да стане финансов министър, призова за завръщане към солидна политика на публични финанси и за намаляване на нивата на задлъжнялост в Еврозоната след коронавирусната пандемия.

За разлика от него, съпредседателят на "Зелените" Роберт Хабек (на снимката), който също иска да стане финансов министър, призова за гъвкава интерпретация на фискалните правила на ЕС, за да може всички страни, членуващи в блока, да увеличат инвестициите си в енергийния преход.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
307 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини