Меркел поиска съдействие от Путин във връзка с мигрантската криза по границата на Беларус с Полша

  • 10 ноември 2021 14:25

  • 874
  • 2
Меркел поиска съдействие от Путин във връзка с мигрантската криза по границата на Беларус с Полша
© Getty Images/Guliver (архив)

Германската канцлерка Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се поиска днес от руския президент Владимир Путин да предприеме действия във връзка с умишленото предизвикване на миграционната криза по границата между Беларус и Полша от страна на режима в Минск. Призивът бе отправен по време на телефонен разговор между двамата, предадоха световните агенции.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1544

Превръщането от Беларус на мигрантите, намиращи се на границата ѝ с Полша, в инструмент срещу Европейския съюз, е неприемливо и напълно нехуманно, каза Меркел, цитирана от своята канцелария. Тя призова Путин да упражни влиянието си над режима в Минск.

Путин е близък съюзник на беларуското правителство. Германия е предпочитана дестинация за мигрантите, идващи в Европейския съюз, отбелязва Асошиейтед прес.

В телефонния разговор Путин е предложил да започне диалог по възникналите проблеми, като това стане чрез директни контакти между страните от ЕС и Беларус. Путин и Меркел са се съгласили също така да продължат разговора по темата.

Германският външен министър Хайко Маас каза, че подкрепя нови санкции на ЕС срещу Беларус, и обвини беларуският президент Александър Лукашенко, че експлоатира безскрупулно мигрантите, като ги праща на границата с Полша, отбелязва Франс прес.

Хиляди отчаяни мигранти са се струпали на границата въпреки мразовитото време. Полша обвинява Русия и Беларус, че използват тези хора, за да дестабилизират ЕС.

Вчера полският премиер Матеуш Моравецки каза, че миграционната криза е предизвикана по поръчка на руския президент.

Днес Кремъл заяви, че е неприемливо и безотговорно да бъде обвинявана Русия.

Две големи групи мигранти са успели да проникнат в Полша през границата с Беларус

"Приемаме за напълно безотговорно и неприемливо изявлението на полския премиер, според което Русия е отговорна за тази ситуация", каза Дмитрий Песков, прессекретарят на Путин.

Той на свой ред обвини ЕС, че е отговорен за миграционната криза, тъй като не е успял да потвърди своите собствени хуманитарни ценности и се опитал да задуши Беларус с планове за затваряне на част от границата, добавя Ройтерс. Подобни решения, разбира се, само ще усложняват ситуацията", предупреди Песков.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
874 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Анти-ковидфашизъм

2021.11.11 | 17:42

2
Меркел е ФАШИСТКИ боклук
АСЕН ИЛИЕВ

2021.11.11 | 09:20

1
ГЛАВАТА НА БИВОЛИЦАТА! ГЛАВАТА!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини