Съдът оправда Жан-Мари Льо Пен за разпалване на расова омраза

  • 29 октомври 2021 19:28

  • 406
  • 0
Съдът оправда Жан-Мари Льо Пен за разпалване на расова омраза
© Getty images

Съд в Париж оправда основателя на крайнодясната френска партия "Национален фронт" (сега „Национално обединение“) Жан-Мари льо Пен, който беше обвинен в подбуждане на расова омраза, съобщи френският телевизионен канал BFM TV, цитиран от "Фокус".

Предмет на разглеждане бяха изявленията на Льо Пен във видео интервю, разпространено през юни 2014 г., където той отправи по адрес на актьора Патрик Бруел, евреин по националност, и други творци, които се противопоставиха на Националния фронт, фраза, която може да се преведе като " Следващия път ще (им) устроим фурна".
 

Изявлението на Льо Пен беше осъдено от много политици, включително дъщеря му, настоящият председател на основаната от него партия Марин Льо Пен, като нарече думите на баща си "политическа грешка". Жан-Мари льо Пен беше изключен от партията през 2015 г. А през 2018 г. бе лишен от титлата почетен председател на партията.

Марин Льо Пен: Ние сме за ваксинационна свобода
В петък съдът постанови, че забележките на Льо Пен са насочени към еврейската общност, защото „думата фурна“ препраща към „символично изобразяване на процеса на систематично унищожаване на евреите в Европа“ по време на Втората световна война. Съдът обаче постанови че това не е призив за дискриминация и насилие, а желание да се използват остри думи пред събралата се публика.

В писмо, адресирано до съда, Жан-Мари льо Пен повтори, че думата „фурна“ „никога не е имала противоречиво или дори политическо значение“. Самият 93-годишен политик не присъства на съдебното заседание.

Това не е първият път, когато Жан-Мари льо Пен се явява в съда за изказванията си. По-рано той беше осъден от съда на глоба от 30 хиляди евро за изявленията си за газовите камери, които той нарече „подробност от историята на Втората световна война“.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
406 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини