Гръцкият президент към Меркел: Гърция много често се е чувствала сама

  • 29 октомври 2021 14:26

  • 765
  • 0
Гръцкият президент към Меркел: Гърция много често се е чувствала сама
© Getty images

Често обтегнатите отношения на Гърция през последните години с европейската икономическа сила Германия заеха централно място в срещата в Атина между напускащия германски канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се и президента на Гърция Катерина Сакеларопулу, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитирано от "Фокус".

Това беше първата официална среща на Меркел по време на посещението й в страната, чиято финансова криза беляза голяма част от 16-годишния й мандат и отношенията на Германия с Европа.
 

„Имаше времена на трудности и напрежение“, каза Сакеларопулу на Меркел, визирайки отношенията между двете им страни. „Финансовата криза, пред която се изправиха много страни в Европа, постави в трудно положение предимно Гърция, която се наложи да плати висока цена. Това беше безпрецедентна ситуация… и Гърция се чувстваше – ние често се чувствахме сами.”


Десетгодишната финансова криза в Гърция, която започна в края на 2009 г., доведе до унищожаване на една четвърт от икономиката на страната, а Гърция почти излезе от Еврозоната, се припомня в публикацията

Германия беше най-големият самостоятелен участник в три последователни международни спасителни пакета, които Гърция получи от 2010 до 2018 г.

Но спасителните заеми дойдоха с условия. Икономиката на Гърция беше поставена под строг надзор и бяха наложени поредица от предизвикващи дълбоко негодувание реформи, включително многократни увеличения на данъците и намаляване на пенсии, заплати и публични разходи за всичко - от здравеопазване до инфраструктура.


Докато гръцката икономика страдаше от години на лошо управление и преразход на публични пари, което допринесе за нейното тежко финансово затруднение и предизвика кризата, условията, наложени в замяна на спасяването, бяха особено сурови.

Ангела Меркел в Гърция за последно като канцлер

Много гърци обвиниха Меркел – и нейния финансов министър Волфганг Шойбле – за наложените строги икономии, които доведоха до рязко спадане на жизнения стандарт и икономическа депресия. В един момент безработицата достига 28%, като младежката безработица надхвърляше 60%.

Но с постепенното подобряване на финансовото положение на страната се подобриха и отношенията с Германия, както и обществените настроения към самата Меркел.

„Вярвам, че изминалото време и това, което преживяхме през този период, допринесоха за взаимното разбиране и извличането на полезни заключения за настоящето и бъдещето“, каза Сакеларопулу. „Важно е Европа да запази своята сплотеност и това беше показано в нейното справяне с пандемията и с Фонда за възстановяване.

Меркел отговори на гръцкия президент: „Вие споменахте нашите отношения, които преминаха през някои възходи и падения, но се основават на здрави основи. Диалогът винаги е бил ключът към търсенето и намирането на решение.”

Тя каза, че е имало различни предизвикателства, включително дестабилизирането на еврото „и реформите, които трябваше да се случат във всички страни и в Гърция“, и също засегна накратко проблема с миграцията за Европа.
 

„Това, което ни даде сила в този период, беше фактът, че винаги сме имали чувството, че принадлежим заедно“, каза Меркел. "И аз вярвам, че това е основното чувство, което трябва да имаме."


След срещата си със Сакеларопулу на Меркел предстоят разговори с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, в чиято частна резиденция тя вечеря в четвъртък вечерта, след като пристигна в Атина.

Теодора Александрова
765 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини