Варшава определи решението на Съда на ЕС за налагане на голяма глоба като изнудване

  • 27 октомври 2021 21:07

  • 23810
  • 0
Варшава определи решението на Съда на ЕС за налагане на голяма глоба като изнудване
© Getty (архив)

Полша заклейми решението на Съда на ЕС и го определи като като "изнудване", предаде ДПА.

 "Европейският съд изцяло пренебрегва полската конституция и решенията на полския Конституционен трибунал", написа в "Туитър заместник-министърът на правосъдието Себастиан Калета. На въпрос дали сега Полша ще започне да плаща по едни милион евро на ден лидерът на парламентарната група на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) Ришард Терлецки пък заяви: "Не сме плащали нищо досега, така че без паника".

По-рано днес Съдът на ЕС наложи днес на Полша глоба от един милион евро дневно за неспазване на негово решение във връзка със реформата в полската съдебна система, предаде ДПА.

Съдът на ЕС наложи на Полша глоба от един милион евро на ден заради неизпълнение на негово решение

Статутът на т.нар. Дисциплинарна камара към полския Върховен съд е основният елемент в присъдата на европейските магистрати. Но това е само част от дългогодишния по-широк спор между Варшава и представители на Европейската комисия, които се опасяват от подкопаване на върховенството на закона в Полша.

Промените в статута на дисциплиниращия орган са необходими, "за да се предотврати сериозна и непоправима вреда на правния ред на Европейския съюз и на ценностите, на които съюзът се основава, в частност на върховенството на закона", се казва в решението на Съда на ЕС.

Правителството на консервативната полска партия ПиС твърди, че въпросната дисциплинарна камара, създадена при провежданата съдебна реформа в страната, е част от необходимата модернизация на съдебната система и обвинява Съда на ЕС, че взема политически мотивирани решения. Европейската комисия смята, че тази камара към Върховния съд, предназначена "да дисциплинира" съдиите, не е достатъчно независима от изпълнителната власт.

В интервю за "Файненшъл таимс" по-рано тази седмица полският премиер Матеуш Моравецки обвини Брюксел, че обмисля индиректно да започне "трета световна война" срещу Полша. Той се зарече, че страната му няма да преговаря за своята съдебна реформа "с пистолет, опрян в главата".

23810 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини