Съдът на ЕС наложи на Полша глоба от един милион евро на ден заради неизпълнение на негово решение

  • 27 октомври 2021 20:59

  • 22846
  • 1
 Съдът на ЕС наложи на Полша глоба от един милион евро на ден заради неизпълнение на негово решение
© Getty (архив)

Съдът на Европейския съюз наложи на Полша глоба от един милион евро на ден заради неизпълнение на негово решение, предаде Ройтерс.

Става дума за неизпълнението на постановеното в средата на юли решение на Съда за замразяването на дейността на Дисциплинарната камара към полския Върховен съд.

"С решението си от днес заместник-председателят на Съда задължи Полша да плаща  глоба от един милион евро на ден, от датата, на която Полша се е запознала с решението", заяви Съдът на Европейския съюз.

Полските власти заявиха, че ще разпуснат Дисциплинарната камара като част от по-големи реформи, но не представиха детайли.

Ангажимент за разпускането на камарата бе поет от полския премиер националист Матеуш Моравецки, отбелязва Франс прес. Според Брюксел този орган подкопава независимостта на магистратите.

На 14 юли Съдът на Европейския съюз постанови Полша незабавно да преустанови дейността на камарата. Това решение на Съда не бе изпълнено от полската страна и по тази причина Европейската комисия поиска от Съда на ЕС да наложи санкции.

Изпълнението на мерките, постановени на 14 юли, е необходимо за нормалното функциониране на европейския правов ред и за защитата на ценностите, върху които почива Европейският съюз, един от които е правовата държава, става ясно от днешно изявление на базирания в Люксембург Съд на ЕС.

Липсата на независимост на полската съдебна власт и подкопаването на принципа за предимство на европейското право пред националното право бяха основна тема на срещата на европейските лидери миналата седмица.

Варшава от години е в конфликт с Брюксел във връзка с провежданите от полските власти съдебни реформи, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

"Индипендънт": ЕС и Полша отново влязоха в сблъсък

Напрежението се засили на 7 октомври, когато полският конституционен съд постанови, че някои текстове от европейските договори са несъвместими с полската конституция.

 

Валери Зайцев
22846 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.28 | 08:25

1
То в такъв случай нас трянва да ни глобявст по 1 милиард на ден ! Но нали до вчера имахме гъзолизец и лапач на ЕU хуюве за премиер ....

Добави коментар

Водещи новини