Започна процесът срещу Матео Салвини за блокиране на мигрантски кораб в морето

  • 23 октомври 2021 16:27

  • 670
  • 1
Започна процесът срещу Матео Салвини за блокиране на мигрантски кораб в морето
© gettyimages

Бившият италиански министър на вътрешните работи Матео Салвини бе изправен днес пред съда по обвинения в отвличане. Причината е, че през 2019 г. крайнодесният политик не позволи на испански кораб със спасени мигранти да влезе в пристанище в Сицилия и той остана дни наред в морето.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 599

Това е първият започнал процес срещу Салвини, който бе министър на вътрешните работи от 2018 до 2019 г. в трудна коалиция между популисткото Движение 5 звезди и неговата крайнодясна партия Лигата. Салвини присъства на първия ден от делото в Палермо.

Стотици мигранти пристигнаха с лодки на италианския остров Лампедуза

Днешното заседание бе посветено главно на процедурни въпроси. Политикът настоя, че отказвайки на кораба "Оупън армс" да акостира в италианско пристанище, е изпълнявал дълга си.

Корабът превозваше 147 мигранти, спасени в Средиземно море край бреговете на Либия. На процеса показания ще даде и холивудският актьор Ричард Гиър, който посети мигрантите на кораба. Ще свидетелстват също Джузепе Конте, който бе начело на правителството, в което министър бе Салвини, и други политици, включително сегашният външен министър Луиджи де Майо, който е бил министър на труда и социалната политика в тогавашния кабинет. Изслушването на свидетелите се очаква да започне на 17 декември, за когато е насрочено следващото заседание.

Прокурорите обвиняват Салвини в неизпълнение на служебни задължения и отвличане заради отказа му да пусне през август 2019 г. кораба в италианско пристанище. Ако бъде признат за виновен той може да получи 15 години затвор.

Конфликтът през август 2019 г. продължи почти три седмици и някои мигранти от отчаяние се хвърлиха в морето. Малка част от мигрантите бяха откарани по хуманитарни и здравни причини на сушата, а на останалите 83 в край сметка бе позволено да слязат на сушата на остров Лампедуза. По-рано тази година съд в Катания, Сицилия, реши да не съди Салвини заради подобен случай, при който 116 мигранти бяха държани пет дни на кораб на италианската брегова отбрана, също през 2019 г.

Мая Йорданова
670 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Българин

2021.10.23 | 16:56

1
Да разбирам, че ако не пусна крадец в дома си, ще ме съдят за отвличане?!?!?!?!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини