Ислямист бе осъден на доживотен затвор във Великобритания за убийството на депутат

  • 13 април 2022 15:43

  • 411
  • 0
Ислямист бе осъден на доживотен затвор във Великобритания за убийството на депутат
© Getty (архив)

Ислямист бе осъден днес на доживотен затвор във Великобритания за убийството на депутат, предаде Ройтерс, цитирана от БТА .

Присъдата бе постановена от Централния наказателен съд на Англия и Уелс ("Олд Бейли"). В понеделник той призна 26-годишния британски гражданин от сомалийски произход Али Харби Али за виновен за убийството на Дейвид Еймс, член на Камарата на общините от управляващата Консервативна партия.

Присъдата не предвижда минимален период, през който Али ще трябва да остане в затвора. Освен това той никога няма да получи право да подаде молба за освобождаване.

В средата на октомври Еймс беше наръган 21 пъти с нож в църква, където бе на среща с гласоподаватели и почина от раните си.

Британският депутат, който беше наръган с нож, е починал

Али, който е син на бивш медиен съветник на сомалийски експремиер, каза, че действията му са били отмъщение заради това, че 69-годишният британски депутат консерватор и баща на пет деца е подкрепял въздушни атаки в Сирия.

Прокуратурата описа Али като отдаден, фанатичен и радикализиран ислямистки терорист, вдъхновен от групировката "Ислямска държава".

Сп. „Таймс“ се посочва, че според британската контраразузнавателна служба МИ-5 той може би се е радикализирал самостоятелно, като е изучавал материали, достъпни в интернет, а не под влияние на конкретен човек или група, която се занимава с вербуване на бъдещи терористи.

Али беше признат за виновен по обвинения в убийство и подготовка на терористична атака. Присъдата му ще бъде обявена утре.

 

Валери Зайцев
411 0

Свързани новини

Водещи новини