Натискът върху здравната система във Великобритания се засилва с наближаването на зимата

  • 20 октомври 2021 13:59

  • 562
  • 0
Натискът върху здравната система във Великобритания се засилва с наближаването на зимата
© Getty (архив)

Националната здравна служба (НЗС) заяви, че е на ръба на претоварването на много места във Великобритания и напрежението само ще се засилва с наближаването на зимата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32986

Вчера Великобритания съобщи за 233 починали в рамките на 28 дни от положителен тест за COVID-19, което по официални данни е най-високият брой от март. Общият брой на новозаразените е 43 738 - най-високият в Европа.

Премиерът Борис Джонсън премахна почти всички ограничения, въведени заради коронавируса в Англия и все още не смята да въвежда мерки, като например задължителното носене на маски, които са повсеместни в голяма част от Европа, а ги нарича "План Б".


Но лекари изразиха тревоги, че повишаването на броя на хоспитализираните, комбинирано с натиска върху НЗС от сезонни вируси, би могло да доведе до невъзможност на болниците да се справят с дългите списъци от чакащи и да функционират нормално.

Матю Тейлър, главният изпълнителен директор на Конфедерацията на НЗС, призова да бъдат въведени мерките от План Б като носенето на маски и работата от вкъщи, които биха причинили незначителни неудобства и биха помогнали за избягване на криза.

"Здравната система е на ръбал Ако бъде подложена на още натиск, няма да можем да предоставяме нивото на обслужване, от което хората се нуждаят", каза той.

Министърът на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Куази Куартенг каза, че пореден локдаун би бил грешка и не смята, че има голяма вероятност скоро да бъдат въведени по-ограничени мерки.

Ваксинацията е най-безопасният начин за изграждане на защита срещу COVID-19

"Не смятаме, че сега е времето за План Б", каза той. "Това, което се опитваме да направим, е да накараме хората, които не са ваксинирани, да се ваксинират, да увеличим инжектирането с подсилваща доза", допълни Куартенг.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
562 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини