Нови протести и нови сблъсъци в Италия срещу здравния сертификат

  • 18 октомври 2021 16:33

  • 1017
  • 1
Нови протести и нови сблъсъци в Италия срещу здравния сертификат
© Getty Images

Полицията в италианския град Триест използва водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръсне демонстранти, протестиращи срещу здравния пропуск. От петък той е задължителен за достъп до работното място, предаде Франс прес.

Десетки полицаи в снаряжение за борба с безредици се изправиха срещу стотици демонстранти, главно докери. Веднага след като здравният пропуск стана задължителен за тях, те започнаха да блокират един от входовете на пристанището. Полицията успя да освободи подхода към пристанището след няколко часа и изтласка демонстрантите към съседен паркинг. В петък докерите бяха обявили стачка, въпреки че имат възможност да си направят тест за COVID-19 безплатно, а акцията им привлече участници и от други градове.

Здравният пропуск, който удостоверява, че притежателят му е ваксиниран, наскоро е излекуван от COVID-19 или има отрицателен тест, в петък стана задължителен в цяла Италия. Това ново изискване предизвика протестни демонстрации на Апенините, но повечето не бяха масови и не доведоха до безредици.

Ожесточени сблъсъци и протести в Рим срещу здравните сертификати

В Триест над 6500 души протестираха в петък във върховия момент на мобилизация.

Макар че 85% от италианците на възраст над 12 години са получили поне една доза ваксина, което им дава право да получат здравен пропуск, се смята, че около три милиона работещи италианци не са ваксинирани, информира БТА.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1017 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.18 | 16:54

1
браво, скоро и тук ще имаме, гответе се

Добави коментар

Водещи новини