ЕП ще призове за повече прозрачност за ваксините като средство срещу дезинформацията

  • 18 октомври 2021 10:38

  • 329
  • 0
ЕП ще призове за повече прозрачност за ваксините като средство срещу дезинформацията
© Getty images

Европейският парламент ще призове тази седмица за повече прозрачност за разработката, купуването и разпространението на ваксините като мярка за противодействие на дезинформацията. Това предвижда дневният ред на започващата тази вечер сесия на евродепутатите в Страсбург, предаде БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31676

В проекторезолюцията се посочва, че досега данните, предоставяни от Европейската комисия, производителите на ваксините и държавите от ЕС, не са достатъчни. Предвижда се в четвъртък ЕП да призове комисията да покаже пълното съдържание на подписаните споразумения за доставка на ваксини и да уточни дали тези договори са били нарушени.

Очаква се евродепутатите да настояват за изясняване на сумите, вложени от европейския бюджет при разработването на препаратите, както и за договорените доставни цени. В проекторезолюцията се предвижда те да призоват за публикуване на подробни данни от клиничните изпитания на ваксините, което би могло да помогне за разсейване на колебанията на хората да се ваксинират, както и за противодействие на дезинформацията, се посочва в съобщение на ЕП.

ЕК ще разглежда поне два месеца българския план за възстановяване и устойчивост

Утре евродепутатите ще обсъдят действията на Полша, породили съмнения за състоянието на правовата държава и върховенството на закона. В дебата ще участва полският премиер Матеуш Моравецки.

Наскоро полският Конституционен съд постанови, че правото на ЕС няма върховенство над полските закони, с което постави под въпрос спазването на договора, подписан при присъединяването на Полша към Общността. Очаква се ЕП да призове ЕК да започне процедура за нарушение срещу полското правителство, която може да доведе до спиране на средствата за Варшава от европейския бюджет.

Тази вечер ЕП ще обсъди нуждата от спешна подкрепа за европейските новинарски медии, пострадали допълнително от пандемията. В доклада по тази точка се отчита, че в пандемията рекламните приходи за медиите са намалели допълнително, като същевременно се наблюдава "разрушително въздействие" на големите онлайн платформи.

Местните и регионалните медии в ЕС, и които работят на по-малките пазари, се нуждаят от спешна държавна подкрепа. Обезпокоени от завладяването на медиите от държавата в някои страни от ЕС, евродепутатите очакват спешни действия в подкрепа на медийната свобода, както и за защита на журналистите и медийната независимост, се посочва в съобщение на ЕП. В проекторезолюцията те определят като разрушително въздействието на социалните мрежи и агрегаторите на новини, както и на стрийминг услугите. Резолюцията е само с препоръчителен характер.

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
329 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини