Британското правителство разглежда възможността за полицейска защита за депутатите

  • 17 октомври 2021 17:08

  • 595
  • 2
 Британското правителство разглежда възможността за полицейска защита за депутатите
© Getty (архив)

Британската вътрешна министърка Прити Пател заяви днес, че британското правителство разглежда възможността за осигуряване на полицейска защита за депутатите след терористичното нападение над депутата Дейвид Еймс, предаде Франс прес.

Пател поясни, че серия от мерки са задействани още след самото убийство на депутата в петък. Сред разглежданите опции е и осигуряване на полицейска защита за депутатите в техните избирателни окръзи.

69-годишният Еймс, депутат консерватор, който бе от 38 години в парламента, бе убит с нож в методистка църква в Лий от Сий по време на среща с избиратели, на около 60 километра източно от Лондон. За убийството бе арестуван 25-годишен мъж, а разследването бе поверено на дирекцията за борба с тероризма. Смята се, че мотивите на нападателя може да са свързани с ислямисткия екстремизъм.

Задържаният бе идентифициран като британски гражданин от сомалийски произход на име Али Харби Али. От няколко години той е бил насочен към програмата Превент, предназначена за хора, за които има риск от радикализация. Али Харби Али обаче не се показал много усърден в хода на програмата. А за агенцията по национална сигурност не бил категоризиран като обект, представляващ интерес. Сега програмата Превент е обект на независим преглед с цел нейното подобряване.

Убиецът на британския депутат е сомалиец

Същевременно бащата на нападателя Харби Али Кулане се оказа бивш съветник на сомалийския премиер. Той сподели, че е много травмиран и че не е очаквал подобно нещо да се случи със сина му, предаде Асошиейтед прес.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
595 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.10.17 | 18:50

2
Гответе се за периодичната ваксинация. По целия свят се строят заводи за ваксината, която уж е различна, но всъщност е една и съща. Да не мислите, че ги строят по погрешка. Затова е здравния сертификат, робската книжка на наркомана. Търсете начини за съпротива.

2021.10.17 | 18:14

1
Напускаха всякакви чернилки, но поляци и българи им пречеха.

Добави коментар

Водещи новини