Нидерландия ще намали тарифите на тока и газа за бита на фона на скок в цените

  • 15 октомври 2021 19:55

  • 772
  • 0
Нидерландия ще намали тарифите на тока и газа за бита на фона на скок в цените
© Pixabay

Нидерландското правителство планира да подпомогне домакинствата да се справят с растящите сметки за енергийни разходи чрез пакет на стойност няколко милиарда евро, съобщи днес държавният секретар по икономиката и въпросите на климата, предаде Асошиейтед прес.

Нидерландия е поредната европейска държава, която се опитва да се справи с последиците от резкия скок на цените на електричеството и газа.

Служебното правителство на премиера Марк Рюте планира да намали драстично таксите за електроенергия, което би спестило на средностатичтическо домакинство около 400 евро годишно, каза държавният секретар по икономиката и въпросите на климата Дилан Йешилгьоз-Зегериус пред журналисти в Хага.

По-рано тази седмица Европейската комисия посъветва 27-те държави членки да въведат намаление на данъци и такси, държавна помощ и други мерки, за да помогнат на домакинствата и бизнеса да устоят на въздействието на високите енергийни цени. След месеци на икономическа нестабилност, свързана с пандемията от коронавирус, Еврокомисията иска да бъде даден бърз съвместен отговор за смекчаване на ефекта от скока на цените, особено за хора, които живеят в бедност или са с ниски доходи.

Иван Костов: У нас имаме едни от най-ниските цени в Европа! За каква икономическа криза говорим?

Високопоставени представители на ЕС заявиха, че 20 държави-членки вече са предприели или планират действия за облекчаване на на финансовото напрежение.

Миналия месец профсъюзна организация посочи, че около три милиона работници в ЕС не могат да си позволят да включат отоплението у дома, информира БТА.

Жозеп Борел: Цените на газа бият рекорди заради Русия

Сред държавите, които вече са предприели действия, е Испания, която отмени 7% от данъка върху производството на електроенергия, намали енергийната тарифа за битови потребители от 5,1 процента на 0,5 на сто, както и данъка върху продажбата на енергия за домакинствата от 21 процента на 10 на то.

Държавният секретар Йешилгьоз-Зегериус каза, че нидерландските мерки ще засегнат всички сметки за газ, а не само онези на хора, които трудно ги плащат, защото правителството иска да намери бърз и лесен начин за прилагане на мярката.

Последвайте канала на

Владимир Василев
772 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини