Фалшив COVID-19 сертификат в Белгия се продава за 200-400 евро

  • 12 октомври 2021 11:52

  • 421
  • 1
Фалшив COVID-19 сертификат в Белгия се продава за 200-400 евро
© Getty images (архив)

Предлагането на фалшиви COVID-19 сертификати в Белгия се увеличава и цената на подправен документ е от 200 до 400 евро, съобщават местни медии, предаде БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27539

Уточнява се, че измамниците търсят клиенти онлайн, най-често в социалните мрежи. Допълва се, че е много вероятно хората, решили да си купят такъв сертификат, да бъдат измамени и да не получат QR-код. Онези, които получат сертификат, най-често се сдобиват с копие на действащ чужд код на ваксиниран гражданин.

Измамата може да се установи при сканиране на подправения сертификат и сверяване с данните от документ за самоличност. Медиите отбелязват, че засега законодателството не дава право на служителите в заведенията да проверяват личните карти на клиентите, а от тази седмица показването на сертификат става задължително в Брюксел при посещение на ресторанти, барове, кафенета, спортни зали, кина, театри и изложби.

Искат да се правят антигенни тестове преди театър

Белгийските власти въведоха изискване сертификатите да се проверяват от обучени служители на заведенията, а при установяване на нередност се изисква да бъде повикана полиция. Употребата на фалшив документ в Белгия се наказва със затвор до 10 години, но в случая със сертификатите ще бъдат налагани глоби по 750 евро за нарушителя, уточняват медиите. Предвидените глоби за нарушения на служителите по проверка на сертификатите са до 2500 евро.

В страната досега са ваксинирани срещу COVID-19 87 на сто от пълнолетните граждани, по данни на националната статистика. В Брюксел този дял е 69 на сто и властите очакват да насърчат повече хора да се ваксинират с разширеното приложение на сертификатите.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27539

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
421 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.12 | 12:17

1
При почти 100% ваксинирано население защо се увеличават желаещите да си купят фалшив сертификат?

Добави коментар

Водещи новини