Лавата от вулкана на остров Ла Палма разруши циментов завод

  • 11 октомври 2021 20:36

  • 1515
  • 0
Лавата от вулкана на остров Ла Палма разруши циментов завод
© Pixabay (архив)

Поток от нагорещена лава, спускащ се от вулкана Кумбре Виеха на испанския остров Ла Палма, погълна циментов завод. В резултат над мястото се издигна гъст облак дим, което накара властите да наредят на хората от района да не излизат от домовете си, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Местната служба за спешна реакция даде указания на жителите на градчетата Ел Пасо и Лос Лянос де Аридане да си останат по домовете, да затворят прозорците и щорите си и да изключат климатиците си, за да не влезе в домовете им дим от горящия завод, докато той постепенно биваше поглъщан от лавата.

"Заключете се, ако е възможно, в най-вътрешните помещения", заяви чрез профила си в Туитър службата.

Мигел Анхел Моркуенде, технически директор на службата за реакция при вулканични изригвания на Канарските острови, заяви, че пожарът в завода е "предизвикал много гъст дим, който е замърсил въздуха".

Вулканът на остров Ла Палма изригва отново

През изминалата нощ площта, засегната от лавата вследствие на започналото на 19 септември изригване, се увеличи с десет процента и сега възлиза на близо 600 хектара, каза той.

След частичното рухване на конуса на вулкана в събота към морето потече нова река от лава, която погълна бананови и авокадови насаждания, както и повечето от останалите къщи в градчето Тодоке.

За трите седмици от началото на изригването потоците от разтопена скална маса разрушиха 1186 сгради, съобщи Институтът по вулканология на Канарските острови.

Около 6000 души са евакуирани от домовете си на остров Ла Палма, който е с население от около 83 000 души.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1515 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини