ЕК представи стратегия за борба с антисемитизма

  • 05 октомври 2021 17:07

  • 303
  • 1
ЕК представи стратегия за борба с антисемитизма
© Getty Images/Guliver

Европейската комисия представи днес стратегия за борба с антисемитизма. Заради обезпокоителното нарастване на антисемитизма стратегията представя мерки за предотвратяване на всички форми на антисемитизъм, за защита и насърчаване на начина на живот на евреите в ЕС, както и за насърчаване на научните изследвания и образованието и поддържане на паметта за Холокоста, предаде БТА.

Стратегията представя мерки за повишаване на сътрудничеството с онлайн дружества за прекратяване на антисемитизма в интернет, за по-добра защита на обществените места и молитвените домове, за създаване на европейски център за научни изследвания по въпросите на съвременния антисемитизъм и за изграждане на мрежа от места, които са били свидетели на Холокоста. Тези мерки ще бъдат подпомогнати от международните усилия на ЕС да бъде начело на борбата с антисемитизма в световен мащаб, се допълва в съобщение на комисията.

Деветдесет на сто от евреите са на мнение, че антисемитизмът в страната им е нараснал, като според 85 на сто това е сериозен проблем, показват данните на ЕК. Предвижда се комисията да поиска държавите от ЕС да изготвят национални стратегии. Комисията ще подпомогне създаването на европейска мрежа от доверени източници и еврейски организации за премахване на незаконно онлайн съдържание, проповядващо омраза.

Комисията ще си сътрудничи с бизнеса и ИТ дружествата за предотвратяване на незаконното предлагане и продажба онлайн на свързани с нацизма символи, сувенири и книги. По данни на ЕК 38 на сто от евреите са обмисляли възможността да емигрират, защото не се чувстват в безопасност в ЕС, затова ЕК ще предостави финансиране за подобряване на защитата на обществени места и молитвените домове. За догодина са предвидени 24 милиона евро, се отбелязва в съобщението.

Комисията отчита, че пет на сто от европейците никога не са чували за Холокоста. Затова се предвижда да бъде създаден европейски център за научни изследвания по въпросите на съвременния антисемитизъм и начина на живот на евреите. ЕК ще прикани градовете, които желаят титлата "европейска столица на културата", да проучат историята на местните малцинства, включително на еврейската общност. 

Папа Франциск призова за борба с възхода на антисемитизма

Последвайте канала на

Константин Тодоров
303 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
АСЕН ИЛИЕВ

2021.10.06 | 04:59

1
ЙЕМЕНСКИТЕ М А Н Г А С А Р И НЕМАТ РАБОТА В ЕВРОПА! А ОТНОСНО ХАЗАРСКИТЕ Е В Р Е И, НЕМА СИЛА ,КОЯТО ДА ГИ СПАСИ ОТ МЕН! ХАЗАРИТЕ НА ЯРМА!

Добави коментар

Водещи новини