Папа Франциск призова за борба с възхода на антисемитизма

  • 12 септември 2021 15:17

  • 503
  • 2
Папа Франциск призова за борба с възхода на антисемитизма
© Getty images

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март призова за бдителност срещу възхода на антисемитизма, като го нарече "фитил, на който не трябва да се позволява да гори", предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Папата пристигна в Унгария рано днес за необичайно кратка визита. Това подчертава различията му с премиера Виктор Орбан, заемащ националистки и антиимигрантски позиции, които го превръщат в политическа противоположност на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март, отбелязва Ройтерс.

Над половин милион унгарски евреи загинаха в Холокоста през Втората световна война. Днес в Унгария живеят между 75 000 и 100 000 евреи, най-големият брой в Централна Европа, по данни на Световния еврейски конгрес. Повечето от тях са в Будапеща.

"Мисля за заплахата на антисемитизма, която все още дебне в Европа и на други места", заяви папата на среща с лидери на други клонове на християнството и евреи. "Това е фитил, на който не трябва да се позволява да гори. И най-добрият начин да го обезвредим е да работим заедно, позитивно и да насърчаваме братството", добави той.

Проучване на центъра за анализи "Медиан" за Федерацията на унгарските еврейски общност показа, че един на всеки петима унгарци е силно антисемитски настроен, а други 16 на сто са това, което проучването определя като умерени антисемити.

Папа Франциск обсъди ролята на църквата в Унгария на среща с премиера Орбан и президента Адер

Проучването, публикувано през юли, е проведено в периода 2019-2020 година. Авторите подчертават, че в Унгария има по-малко антисемитски прояви като нападения и вандализъм, в сравнение с други европейски страни, отбелязва Ройтерс.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който се смята за главният противник на "мюсюлманската инвазия" на Европа, представя страната си като сигурно място за евреите, посочва АФП. Правителството е обявило официално политика на нулева толерантност към антисемитизма и отделя средства за реновация и поддръжка на синагоги и еврейски гробища. В същото време Орбан ръководи кампания срещу американския финансист от еврейски произход Джордж Сорос, която според Световния еврейски конгрес включва антисемитски елементи. 

Теодора Александрова
503 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.09.12 | 15:46

2
ВЪВ youtube- Българите нямат нищо общо с траките - Божидар Димитров
ХХХ

2021.09.12 | 15:44

1
ИРАНЕЦЪТ ТРЯБВА ДА ГОВОРИ НА МАЙЧИНИЯТ СИ ИРАНСКИ ЕЗИК ДА ВЯРВА ВЪВ ТАНГРА И ДА ЖИВЕЕ В ПРАРОДИНАТА СИ ИРАН АКО Е ИСТИНСКИ ПАТРИОТ И РОДОЛЮБЕЦ А НЕ ДА ПОЗВОЛЯВА НА НЯКАКВИ ГРЪЦКИ БРАТЯ ДА ГО УЧАТ НА ЕЗИК И ИМЕТО БЪЛГАРИ Е ВЗЕТО ОТ ДРЕВНИЯТ ГРАД БОЛГАР ВЪВ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ ТО Е ИЗМИСЛЕНО

Добави коментар

Водещи новини