Все по-голяма е опасността Полша да излезе от ЕС

  • 20 септември 2021 09:31

  • 1596
  • 5
Все по-голяма е опасността Полша да излезе от ЕС
© Pixabay

В момента в Полша активно обсъжда „полекзит“ - излизането на страната от ЕС, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от "Фокус". Опозицията твърди, че съществува реална опасност от подобен сценарий, докато властите казват, че всичко това е измислица на техните противници. Както отбелязва вестникът, тази реторика на правителството се обяснява с високия процент одобрение на ЕС сред полското население.

Освен това икономическите и социалните инициативи на управляващата партия „Право и справедливост“, с помощта на които възнамерява да си осигури победа на следващите избори, в много голяма степен зависят от субсидиите от Брюксел, отбелязва вестникът. Самите власти публично декларират, че членството в ЕС е в интерес на Полша.
 

Защо тогава се говори за „полекзит“? Отправната точка беше кавгата между Варшава и Европейската комисия за върховенството на закона в Полша, пише Frankfurter Allgemeine. Той започна, след като „Право и справедливост“ пое контрола над Конституционния съд през 2015 г. Оттогава управляващата полска партия постепенно пое контрола и над другите съдилища.

Европейската комисия реагира с критики и искове пред Европейския съд, припомня вестникът. Тази конфронтация отдавна се върти около въпроса дали Варшава признава един от основните принципи на ЕС: примата на европейското право над националното право.

Полският президент отказва да се срещне с Меркел по време на визитата ѝ във Варшава

Фактът, че полският Конституционен съд изпълнява заповедите на полското правителство, не подлежи на съмнение, пише вестникът: всички негови членове са членове на партия „Право и справедливост“. Полският премиер Матеуш Моравецки възложи на Конституционния съд да провери дали уставът на ЕС е в съответствие с полската конституция. Оттогава съдът отлага всеки път присъдата си: нова дата е определена за следващата сряда.

Колкото по-далеч отива спорът между Варшава и Брюксел, толкова по-тежки стават изявленията от страна на полската десница, казва Frankfurter Allgemeine. След като миналата седмица Европейската комисия поиска глоба за Полша в Европейския съд, полският министър на правосъдието Збигнев Зебро заяви, че срещу Полша се извършват „хибридни атаки“, а председателят на партията „Право и справедливост“ Ришард Терлецки стана първият водещ политик, който говори за възможността за отделяне. ЕС: „Англичаните показаха, че не харесват диктатурата на Брюксел - и си тръгнаха“.


Терлецки предупреди, че ако ЕС не се промени, тогава Полша ще бъде принудена да прибегне до „радикални решения“. Депутатът Марек Суски отиде още по-далеч, сравнявайки ЕС с германската окупация и комунистическата диктатура. Според Суски ЕС възнамерява „да постави Полша на колене, за да станем германска държава, а не горда държава със свободни поляци“.

Както пише вестникът, много проевропейски поляци се опасяват, че кавгата между Варшава и Брюксел може да доведе до бавно отделяне на Полша от ЕС. Никой не може да каже със сигурност какво ще се случи, ако полското правителство наистина пренебрегне примата на европейското право и го приложи само в отделни случаи.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1596 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Краси

2021.11.07 | 00:12

5
А дано идругите тръгнем по този път
Пенко

2021.10.24 | 12:19

4
Опасност? За кого?!
Вован Владимирович

2021.09.20 | 09:49

3
Нека излязают, наша Матушка Россия ги чакает с отворени обятиями - нам трябвает буфер от НАТО на север. Очен харашо, ако "десните" ги изкарают от Европейский сыюз.

2021.09.20 | 09:41

1
Идеално, да серазпада този мафиотски съюз.....
А бе,

2021.09.20 | 09:47

2
Цървул.

Добави коментар

Водещи новини