Унгария предлага да помага на Полша за наблюдение на границата

  • 09 септември 2021 19:44

  • 726
  • 0
Унгария предлага да помага на Полша за наблюдение на границата
© Getty images

Унгарското правителство предлага да помогне на Полша за наблюдение на нейната граница с Беларус с цел да се противодейства на незаконното влизане на мигранти на полска територия, заяви президентът на Унгария Янош Адер, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 611

На полско-беларуската граница се развива сериозна миграционна криза, а събитията в Афганистан "вероятно ще окажат още по-голям миграционен натиск върху Полша в бъдеще", каза Адер на съвместна пресконференция в Будапеща с полския президент Анджей Дуда.

Полският президент подписа указ за обявяване на извънредно положение по границата с Беларус

По думите му Унгария ще предложи помощ в наблюдението и поддържането на 370-километровата ограда, която се строи в момента по границата. Унгария също така ще сподели опита си във връзка със своята гранична бариера, която започна да строи през 2015 г. по време на тогавашния приток на мигранти към Европа.

Миналата седмица Полша обяви извънредно положение по границата с Беларус на фона на нарастващия миграционен натиск. Лидерите от Европейския съюз, включително на Полша, Литва и Латвия, обвиняват беларуския президент Александър ЛукашенкоАлександър ЛукашенкоАлександър Григориевич Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г. Преди да влезе в, че изпраща мигранти през границите им, за да дестабилизира общността като отмъщение за санкциите, наложени от ЕС на Беларус.

На пресконференцията Дуда благодари на Адер за предложената помощ и каза, че Беларус предприема "хибридни мерки, вкарвайки мигранти в Полша". Полският президент също така се срещна с унгарския министър-председател Виктор ОрбанВиктор ОрбанВиктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария,, който го увери в пълната подкрепа на Унгария във връзка с "атаката" срещу Полша от Европейската комисия, която предприе действия за налагане на финансови наказания на страната, за да осигури спазване на правото на ЕС.

Мая Йорданова
726 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини