Европейската комисия призовава държавите членки да подобрят безопасността на журналистите в ЕС

  • 16 септември 2021 12:45

  • 235
  • 0
Европейската комисия призовава държавите членки да подобрят безопасността на журналистите в ЕС
© Pixabay

В речта си за състоянието на Съюза, произнесена на 15 септември 2021 г., председателят Урсула фон дер Лайен заяви: Информацията е обществено благо. Трябва да защитаваме онези, които създават прозрачност – журналистите. Ето защо днес отправихме препоръка за по-добра защита на журналистите.

Както заяви председателят Урсула фон дер Лайен в речта си за състоянието на Съюза, днес Комисията представя за пръв път своя препоръка за повишаване на безопасността на журналистите и другите медийни специалисти.

Урсула фон дер Лайен към българите: Ваксинирайте се!

Комисията определя действия за държавите членки с цел подобряване на безопасността на журналистите както офлайн, така и онлайн. Наред с другото в препоръката се призовава за създаването на независими национални служби за подкрепа, включително телефонни линии за помощ, правни консултации, психологическа подкрепа и приюти за журналисти и медийни специалисти, изправени пред заплахи. Тя съдържа също така призив за по-добра защита на журналистите по време на демонстрации, за повече безопасност в интернет и за специална подкрепа на жените журналисти.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
235 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини