Европейската прокуратура разследва измами на стойност 4,5 милиарда евро

  • 14 септември 2021 15:42

  • 1959
  • 0
Европейската прокуратура разследва измами на стойност 4,5 милиарда евро
© Facebook

Европейската прокуратура, която има за задача да се бори срещу измамите, засягащи бюджета на Европейския съюз, съобщи днес, че от 1 юни е започнала 300 разследвания на измами на стойност 4,5 милиарда евро, съобщава БТА.

Прокуратурата, чиято централа е в Люксембург и която има свои представители в двайсетина страни от ЕС, има за задача да води разследвания и да изправя виновните пред националните съдилища на отделните държави-членки.

Европейската прокуратура се захваща със сигнала на бизнесмена Илчовски

През първите сто дни от съществуването си Европейската прокуратура е регистрирала над 1700 сигнала за нарушения, подадени от властите на страните-членки и от частни лица. В началото на август е започнало разследване на трансгранична измама с ДДС на стойност над 14 милиона евро, във връзка с което са били извършени претърсвания в Германия, Нидерландия, Словакия, България и Унгария.

Неотдавна италианската полиция по сигнал на Европейската прокуратура е иззела 200 хиляди евро от компания за внос на волфрамови електроди, която е заобикаляла задължението си да плаща мита, предоставяйки на властите невярна информация за произхода на вносните стоки.

В рамките на 300-те разследвания, започнати от прокуратурата, до момента са иззети над десет милиона евро, заяви пред Франс прес говорител на институцията.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1959 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини