Каталуния: „Вън окупационните сили“, 2 арестувани, 8 леко ранени полицаи

  • 12 септември 2021 20:25

  • 1025
  • 2
Каталуния: „Вън окупационните сили“, 2 арестувани, 8 леко ранени полицаи
© Getty images

Каталунската полиция арестува двама души, които са участвали в снощното нападение срещу Щаба на полицията в Барселона. Това се е случило след шествието на сепаратистките партии по улиците на града по повод националния празник на Каталуния Диада.

По данни на полицията на шествието е имало 108 000 души, но според участвалите в него партии, са били над 400 000. И в двата случая това е най-малобройното шествие за независимост на Каталуния от 2014-та година насам, което се проведе на фона на все по-явни противоречия между отделните партии вътре в регионалното правителство и на обтегнати отношения с кабината на Педро Санчес, отбелязва БНР.

Регионалният премиер Пере Арагонес бе посрещнат противоречиво с аплодисменти и викове „предател“, а пред Полицейския щаб бе изгорена снимката на премиера Педро Санчес и испанското знаме.

До сблъсъци с полицията се стигна, след като част от протестиращите са започнали с викове „Вън окупационните сили“ да разглобяват оградата на сградата на полицията и да хвърлят по полицаите бутилки, консерви, пожарогасители и железни решетки от оградата.

Каталуния чества националния си празник Диада

Осем служители на каталунската полиция са леко ранени. Шествието завърши на хълма Монжуик, където бе отбелязана 50-годишнината от речта на музиканта Пау Казалс, който по време на режима на Франко казва пред ООН: „Аз съм каталунец“.

Теодора Александрова
1025 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
mdaaa

2021.09.13 | 07:52

2
тъпи селяндури...като нямаха маски реваха на Мадрид,сега пак срещу....най-малоумното племе ,което съм виждал са тези....

2021.09.12 | 20:58

1
Какво стана да не yдаpиxа поpно индycтpията

Добави коментар

Водещи новини