Каталуния чества националния си празник Диада

  • 11 септември 2021 14:34

  • 743
  • 1
Каталуния чества националния си празник Диада
© Pixabay

Каталуния отбелязва днес националния си празник Диада, съобщи БНР. Това се случва на фона на обтегнатите отношения между регионалното и централното правителство, въпреки помилванията на осъдените сепаратисти.

„Да се бием и да спечелим независимост“ е лозунгът, под който ще се проведат шествията по улиците на Барселона тази вечер. Националният празник на Каталуния Диада отбелязва годишнината от поражението на каталунските войски от испанския крал Филип Пети Бурбон през 1714 година, което слага край на независимостта на графство Барселона.

Три века по-късно темата за независимостта на региона е все още актуална, но спадна ентусиазмът на гражданите, които през 2017 година гласуваха на незаконен референдум за отделянето на Каталуния. Това ще е първата Даида, в която лично ще участва и помилваният лидер на Републиканска лява партия на Каталуния Ориол Жункерас.

Мадрид и Барселона искат намаляване на институционалния конфликт

Сепаратистките партии, които подкрепят правителството на Пере Арагонес, продължават да настояват за независимост, право на самоопределение на Каталуния и амнистия за политическите бегълци в чужбина, но има дълбоки различия в начинът, по които считат, че трябва да постигнат целите си. Арагонес има гласувано доверие до 2023 година да направи възможно това, след което според подписаното споразумение, ако не успее ще се оттегли.

Един от тестовете са предстоящите следващата седмица преговори с централното правителство по ключови теми като референдума за независимост, разпределението на европейските средства и блокираното разширяване на летище „Ел Прат“.

Сепаратистите имат две ключови искания - амнистия за всички, участвали в опита за обявяване на независимост и организирането на референдума през 2017 г., и провеждане на нов референдум този път с разрешението на Мадрид. Мадрид е против и двете искания.

Теодора Александрова
743 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гошо от nочuвка

2021.09.11 | 14:45

1
Откога селата имат национален празник?

Добави коментар

Водещи новини