Мадрид и Барселона искат намаляване на институционалния конфликт

  • 03 август 2021 10:18

  • 387
  • 0
Мадрид и Барселона искат намаляване на институционалния конфликт
© Getty images

Двустранна комисия с представителите на централното правителство на Испания и регионалното на Каталуния заседава за първи път от 2018 година насам, съобщи БНР. Причината за 3-годишното прекъсване бяха обтегнатите отношения между двете правителства заради проведения незаконен референдум за независимост на Каталуния.

На първата си среща хората на Педро Санчес и Пере Арагонес постигнаха съгласие за „намаляване на институционалния конфликт”.

На пресконференция след края на срещата министърът на териториалната политика Изабел Родригес оповести намерението на двете правителства да вложат 1,7 млрд. евро в разширяването на летище „Ел Прат” в Барселона, с цел да се превърне в център за разпределение на междуконтинентални полети.

Тя опреди новината като „много добра за Каталуния” заради възможността да се разкрият 85 000 нови работни места и още 360 000 свързани с дейността на летището. Против са еколозите, тъй като трябва да се унищожи част от близката защитена лагуна „La Ricarda” и кметът на Барселона Ада Колау заради увеличението на въглеродните емисии.

Националният съд на Испания оправда гардовете на Карлес Пучдемон

Ако Европейската комисия одобри проекта, той ще се изпълнява паралелно с разширението на летище Барахас в Мадрид, за което вече са предвидени 1 милиард и 600 милиона евро в Плана за икономическо възстановяване след пандемията. На срещата от каталунска страна се опитаха да повдигнат въпроса за разпределението на европейските средства към автономните региони, но от централното правителство категорично отказаха, с аргумента, че той вече е обсъждан от Педро Санчес с регионалните премиери на годишната им конференция в петък, на която единствено Пере Арагонес отказа да присъства.

Теодора Александрова
387 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини