ООН предупреди: Над Афганистан надвисва хуманитарна катастрофа

  • 23 август 2021 07:09

  • 2221
  • 1
ООН предупреди: Над Афганистан надвисва хуманитарна катастрофа
© Getty Images/Guliver (архив)

Специализирана агенция на ООН за борба с глада в света - Световна продоволствена програма (СПП/WFP), предупреди, че над Афганистан надвисва "хуманитарна катастрофа", предаде ДПА.

Директорът на СПП Мери-Елън Макгроарти призова за тясно координиране в рамките на международната общност след като радикалното ислямистко движение "Талибан" завзе властта при изтеглянето на американските сили.

Афганистанка роди на борда на американски военен самолет

В противен случай, вече ужасяващата ситуация просто ще се превърне в абсолютна катастрофа, в истинско хуманитарно бедствие, каза представителката на ООН за неделното издание на британския всекидневник "Обзървър".

СПП преценява, че понастоящем от общо около 38 милиона население в Афганистан, 14 милиона души вече нямат достатъчно храна. Страната страда също и от тежка суша, цитира БТА.

Макгроарти се обърна към отделните държави с настоятелна молба да изпращат помощи под формата на храни, лекарства и пари, като предупреди, че ако помощта не пристигне в рамките на 6-7 седмици, може вече да е твърде късно.

Байдън: САЩ ускорява евакуацията на чужденци и афганистанци от Кабул

Трябва да доставим храни веднага и да ги придвижим до общностите в провинциите, преди пътищата да бъдат затрупани от сняг, изтъкна Макгроарти.

Радина Лазарова
2221 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
АХ

2021.08.23 | 07:29

1
ДА ТИ СЕРЕМ В МРРЪСНАТА УСТИЦА...

Добави коментар

Водещи новини