Давид Сасоли"ЕС е длъжен да приеме афганистанци, някои от тях може да станат обект на отмъщение

  • 18 август 2021 21:55

  • 4667
  • 6
Давид Сасоли"ЕС е длъжен да приеме афганистанци, някои от тях може да станат обект на отмъщение
© gettyimages

Европейският съюз има отговорността да приеме афганистански бежанци и не може да изостави хора, работили за съюза в Афганистан да станат жертва на отмъщение, заяви председателят на Европейския парламент Давид СасолиДавид Сасоли63-годишният италианец Давид Сасоли е новият председател на Европейския парламент. Той е бивш, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 610

Според него бежанците, пристигащи от Афганистан, който вече се намира в ръцете на талибаните, трябва да бъдат разпределени равномерно между страните членки на ЕС.

Талибани стрелят във въздуха, за да разпръснат тълпите на летището в Кабул

Откакто поеха контрол над Афганистан, докато въоръжените сили САЩ се изтеглят от страната, талибаните казват, че искат мир, няма да търсят отмъщение от старите си врагове и ще уважават правата на жените в рамките на ислямското право. Много афганистанци обаче се отнасят скептично към тези обещания и хиляди хора отчаяно искат да напуснат страната. Сред тях са много от тези, които помагаха на оглавените от САЩ чуждестранни сили по време на продължилия 20 години конфликт.

"Ние трябва да защитим тези, които работиха и си сътрудничиха с нас, не можем да допуснем те да станат жертва на отмъщение", заяви италианеца Сасоли при посещение в литовската столица Вилнюс.

"Ние носим отговорност. Аз мисля, че Европейската комисия може да упълномощи равномерното им разпределение сред страните членки, за да се поддържа паритет, и това може да бъде направено бързо", допълни той.

Повече от 2200 дипломати и други цивилни са били евакуирани от Афганистан с военни полети, каза днес пред Ройтерс западен служител по сигурността. Той не уточни колко афганистанци е имало сред евакуираните.

Мая Йорданова
4667 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Рени

2021.08.19 | 06:25

5
Обект на отмъщение. Да си ги приемат тези за които са работили последните.

2021.08.19 | 06:38

6
Това и за българите-наемници там да важи с пълна сила.
Еми, не.

2021.08.19 | 05:49

4
САЩ и Брекзитания, които започнаха и продължиха войната в Афганистан са длъжни... ЕС не е длъжен нищо и на никого.
БайГан

2021.08.18 | 23:25

3
кое ми е европейското колата ли заплатата ли или стандарта ???? сигурно пътищата или околната среда ...който си е дробил попара да си я сърба , ако някой знае каква полза е имала в частност България от Афганистан да каже
да

2021.08.18 | 23:04

2
да се трепят джагалите.нищо не сме длъжни. който си прави войничките той да си ги прибира. то не бе ирак, не бе сирия, не бе либия. сега и авганистан.
да

2021.08.18 | 22:52

1
да ги приемат сащ - те направиха там войната те да си берат плодовете. не да си правят далаверата, а ние да им поемаме последствията.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини