Нова британска версия на програмата на ЕС "Еразъм"

  • 05 август 2021 16:50

  • 475
  • 2
Нова британска версия на програмата на ЕС "Еразъм"
© Pixabay

Повече от 40 000 студенти ще могат да се включат в новата британска схема, наречена "Тюринг", която ще замести програмата на ЕС "Еразъм", съобщи министерството на образованието.

Замяната на общоевропейската програма за студентски обмен с цел обучение и стаж в чужбина с новата "Тюринг" започна, въпреки че експертите предупреждават, че крайният брой на младите хора, които участват, вероятно ще бъде доста под първоначалните очаквания.

Министерството на образованието заяви, че повече от 40 000 млади хора "ще могат да работят и учат в чужбина" по-късно тази година чрез новата програма "Тюринг", въведена от правителството, за да компенсира излизането на Великобритания от "Еразъм" миналата година. 120 университета са кандидатствали за участие в програмата, с бюджет от 110 милиона британски лири.

Петдневен младежки обмен ще формира екоинициативност сред младите

Министерството на образованието поясни, че новата схема означава, че младите хора "ще бъдат финансирани за стажове и обучение" в 150 страни. Въпреки това, много от страните имат ограничения за влизане поради коронавирусната пандемия, която ще продължи да възпрепятства участието по програмата и през следващата година. Министърът на образованието Гавин Уилямсън заяви, че се очаква 48 процента от кандидатите да са в неравностойно положение, като правителството се насочва към области, които са с ниски образователни нива.

Мат Уестърн, министърът на университетите в сянка, каза, че реториката на консерваторите по програмата "Тюринг" не съответства на реалността. Министрите твърдят, че са насочени към студенти в неравностойно положение, но тяхната схема не предоставя подкрепа за покриване на таксите за обучение, което ще направи достъпа невъзможен за много студенти, заяви той. По думите му разходите за такси за обучение - които бяха отменени в рамките на "Еразъм" - няма да бъдат покрити по "Тюринг", а те могат да бъдат изключително високи. Твърде рано е да се каже дали "Тюринг" ще бъде адекватен заместител на "Еразъм", заключи Уестърн.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
475 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
FARAON

2021.08.05 | 17:35

2
А MI-6, ЩЕ НАБИРА ЛИ АГЕНТИ НА ВЛИЯНИЕ? :)
У нас пък

2021.08.05 | 17:24

1
програмата Е6изъм, спонсорирана от кукловодите на яйцеглавия ролекс ще награждава за креативно преписване.

Добави коментар

Водещи новини