Британската здравна служба е планирала да се откаже от грижите за възрастни в случай на пандемия

  • 02 август 2021 12:47

  • 1346
  • 2
Британската здравна служба е планирала да се откаже от грижите за възрастни в случай на пандемия
© Pixabay

Националната здравна служба на Великобритания (NHS) е изготвила тайни планове за отказ на медицинска помощ на лица над 70-годишна възраст, настанени в старчески домове, в случай на пандемия, съобщава вестник The Telegraph, като се позовава на секретни правителствени документи.

Стратегията е разработена през 2016 г., като част от планирането на управлението на пандемия. Целта на стратегията е била да се предотврати препълването на болниците. Според нея, в случай на „мащабна“, грипна епидемия, министърът на здравеопазването може да даде право на лекарите да дадат приоритет на някои пациенти пред други или дори да откажат лечение.

В същото време британското правителство многократно е заявявало, че старческите домове не са изоставени, но много факти показват обратното, отбелязва вестникът. За времето на пандемията от коронавирус над 42 хиляди души са починали в старчески домове в Англия и Уелс. По -рано стана известно, че NHS е инструктирало старческите домове „да не реанимират“ своите пациенти, за да избегнат запълването на легла в болниците, пише The Telegraph, позовавайки се на собствено разследване. Бившият главен съветник на Борис Джонсън, Доминик Къмингс, каза, че не всички пациенти с коронавирус са получили необходимото лечение.

Великобритания опитва да убеди чрез стимули младите да се имунизират

Тайните документи предполагат, че NHS предлага да се сортират пациентите по „вероятност за оцеляване“, а не по „нужда от медицинска помощ“, пише вестникът. Според лекаря Муса Куреши, който е направил тайните документи публично достояние, е „непрофесионално“ да се пази тази информация в тайна от лекарите, предаде "Фокус".

„От NHS беше помолено да се изготви тази стратегия въз основа на конкретен и много силен хипотетичен сценарий. Тази стратегия не беше в основата на политиката на NHS относно коронавируса“, цитира изданието изявление на говорител на NHS. На свой ред говорител на британското правителство също заяви, че класифицираните документи са хипотетични сценарии и не са план за реални действия.

Теодора Александрова
1346 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.08.02 | 18:25

2
Убийци!

2021.08.02 | 13:22

1
Фашистите на британската корона.

Добави коментар

Водещи новини