Петима изчезнали след експлозия в химически завод в Леверкузен

  • 27 юли 2021 13:55

  • 1045
  • 0
Петима изчезнали след експлозия в химически завод в Леверкузен
© Getty images

Петима души са изчезнали, а няколко са ранени след експлозия, която разтърси индустриален парк в западногерманския град Леверкузен. Експлозията е настъпила в 09.40 ч. местно време, причинявайки пожар в хранилището за гориво в Chempark, индустриален парк за химически компании, включващ гиганти като Bayer и Lanxess, каза операторът на индустриалната зона Currenta, предаде БНР.

Няколко служители са ранени, като най-малко двама от тях сериозно, а петима души са изчезнали, посочиха от Currenta, добавяйки, че все още не е ясно какво е причинило експлозията и последвалия пожар.

Най-малко един загинал при експлозия в тайландски химически завод, хиляди бяха евакуирани

Сирени и аварийни сигнали в мобилното приложение на германската агенция за гражданска защита предупреждават гражданите за "изключителна опасност".

Големият облак черен дим в резултат на експлозията може да се види и от Кьолн, който е на около 18 км от Леверкузен. Полицията помоли жителите наблизо да останат на закрито и да държат вратите и прозорците затворени. Операторът на индустриалната зона Currenta каза, че трябва да бъдат изключени и климатичните системи, докато се измерва въздуха около площадката за възможното наличие на токсичен газ.

Няколко магистрали в близост до индустриалната зона бяха затворени, като полицията заяви, че шофьорите трябва да използват заобиколни пътища, за да избегнат района. Според уебсайта на Chempark в индустриалния парк за химическата промишленост работят над 30 компании, включително Covestro, Bayer, Lanxess и Arlanxeo.

По-рано телевизионният оператор WDR цитира свидетели, че са чули експлозия и са видели издигащ се дим на мястото на производителя на химикали "Байер" (Bayer). Bayer и химическата фирма Lanxess продадоха през 2019 г. Currenta на Macquarie Infrastructure and Real Assets за 3,5 милиарда евро. Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) е един от водещите алтернативни мениджъри на активи в света.

Мая Йорданова
1045 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини