Унгария ще проведе референдума по въпроси, свързани със защитата на децата, най-късно в началото на следващата година

  • 22 юли 2021 18:46

  • 570
  • 0
Унгария ще проведе референдума по въпроси, свързани със защитата на децата, най-късно в началото на следващата година
© Getty (архив)

Унгария планира да проведе референдума по въпроси, свързани със защитата на децата, по-късно тази година или в началото на следващата, каза днес Гергей Гуяш, началник на канцеларията на унгарския премиер Виктор Орбан, предаде Ройтерс.

Орбан обяви вчера за намерението на унгарското правителство да произведе въпросното допитване.

Унгария планира референдум по въпроси, свързани със защитата на децата

Европейската комисия откри миналата седмица наказателна процедура срещу Будапеща във връзка с новото унгарско законодателство, забраняващо пропагандата на хомосексуализа и смяната на пола в училищата. Ако процедурата завърши с осъждане, Брюксел може да спре европейското финансиране на Унгария, докато ограниченията не бъдат отменени.

"За Унгария съществуват много повече аргументи в подкрепа на членството в ЕС, отколкото срещу него. Присъединяването към ЕС бе правилно, това беше и си остава в наш национален интерес", каза Гуяш на седмична пресконференция. "Унгария смята, че има право самостоятелно да взима решения по въпроси, по които не иска да делегира правомощия на европейските институции", изтъкна той.

Гуяш каза, че страната му все още разговаря с Европейската комисия по националния план за възстановяване и иска постигане на споразумение. Той добави обаче, че правителството ще започне предварително финансиране на проекти от националния бюджет.

Европейската комисия посочи отново своята сериозна тревога за върховенството на закона в Полша и Унгария в годишния си доклад във вторник, от който зависи решението за предоставяне на милиарди евро европейски средства на двете страни за възстановяване от коронавирусната пандемия.

Валери Зайцев
570 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини