Унгария планира референдум по въпроси, свързани със защитата на децата

  • 21 юли 2021 13:26

  • 699
  • 1
Унгария планира референдум по въпроси, свързани със защитата на децата
© Getty images (архив)

Унгария обяви днес, че планира да произведе референдум по въпроси, свързани със защитата на децата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

С референдума унгарските власти целят да дадат отговор на натиска, упражняван им от Европейския съюз във връзка с влязъл в сила този месец унгарски закон, който според ЕС дискриминира представителите на ЛГБТ общността.

Унгарският премиер Виктор Орбан обвини Европейската комисия в злоупотреба с правомощия заради скорошните ѝ действия, насочени срещу законодателство на страната, забраняващо пропагандата на хомосексуализма и смяната на пола в училищата.

"Бъдещето на децата ни е заложено на карта, така че не може да става дума за отстъпки по този въпрос", каза министър-председателят.

"През последните седмици Брюксел открито ни атакува заради нашия закон за защита на децата. Унгарските закони не позволяват сексуална пропаганда в детските градини, училищата, по телевизията и под формата на реклами", категоричен бе Орбан.

Унгария прие закон, забраняващ "популяризирането" на хомосексуалността сред деца

Премиерът в Будапеща не уточни кога ще бъде проведен планираният референдум.

Референдумът ще съдържа пет въпроса, сред които дали гласоподавателите одобряват провеждането на занимания по сексуална ориентация в училищата без съгласието на родителите, дали според тях сред децата трябва да бъдат насърчавани процедурите за смяна на пола, дали на децата трябва без никакви ограничения да бъдат показвани материали, които могат да повлияят на сексуалната им ориентация и дали процедурите по смяна на пола трябва да бъдат достъпни и за деца.

Валери Зайцев
699 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.07.21 | 16:03

1
Орбан е велик ! Велик демократ и защитник на нормалността ! ЕС е урод !

Добави коментар

Водещи новини