Унгарският премиер нарече лидерите на ЕС колонизатори в спора за закона за ЛГБТ

  • 02 юли 2021 16:33

  • 813
  • 4
Унгарският премиер нарече лидерите на ЕС колонизатори в спора за закона за ЛГБТ
© Getty images (архив)

Унгарският премиер Виктор Орбан днес обвини лидерите на Европейския съюз, че действат като "колонизатори" с критиките си срещу спорен закон, възприеман като ограничаващ правата на ЛГБТ-общността в Унгария, предаде АП.

Лидерите на ЕС разкритикуваха Орбан за закона по време на Европейския съвет в Брюксел миналата седмица, а нидерландският премиер Марк Рюте дори заяви, че унгарският лидер или трябва да подкрепя ценностите на ЕС, или да напусне 27-членния съюз.

Говорейки по общественото радио Орбан се противопостави на призивите за отмяна на закона, който забранява показването или популяризирането на хомосексуалност или смяна на пола в телевизионни предавания, филми и програми за сексуално образование на деца в училищата.

"Оставете децата ни на мира!", каза унгарският премиер Виктор Орбан на ЛГБТ организации

"Те се държат като колонизатори", каза Орбан за критиците си в ЕС и добави: Те искат да диктуват какви закони да бъдат приемани в други страни, искат да ни казват как да живеем и как да се държим.

Унгарският премиер допълни, че критиките са резултат от лоши рефлекси, останали от европейското колониално минало.

Унгарското дясно правителство твърди, че законът е необходим, за да гарантира, че сексуалното обучение на децата под 18 години е изключителен прерогатив на техните родители.

Активистки организации на ЛГБТ-общността и високопоставени политици в Европа обаче осъдиха закона, заявявайки, че той демонизира сексуалните малцинства и се стреми да задуши обсъждането на теми като сексуалната ориентация.

Хиляди унгарци протестираха срещу законопроект, който забранява ЛГБТ дискусиите

Председателят  на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен миналата седмица нарече закона "срамен" и поиска Унгария да изясни отражението му върху основни права.

Лидерите на 17 страни членки на ЕС подписаха съвместно писмо, осъждащо закона, и призоваха Европейската комисия да заведе дело срещу Унгария в Съда на ЕС заради приемането му, отбелязва АП.

 

Валери Зайцев
813 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ме на тях

2021.07.03 | 01:44

4
това им поддържа стандарта
Off

2021.07.02 | 17:38

2
Орбане - чемодан, вокзал, Москва. Там ще се чувстваш най-добре, обгърнат от кремълското джудже.
фак офф

2021.07.02 | 18:30

3
фак офф. чемодан, вокзал и берлин на гей парада.
tim

2021.07.02 | 16:52

1
g n orban niama kak da se preborish sas evropeiskite pedali te iskat shiroko da rekramirat pederastiata si.

Добави коментар

Водещи новини