Франция затяга контрола за пристигащите от Испания

  • 18 юли 2021 17:19

  • 1012
  • 0
Франция затяга контрола за пристигащите от Испания
© gettyimages

От днес всички неваксинирани пътници, които влизат във Франция от Испания, трябва да представят отрицателен антигенен или PCR тест, направен не по-късно от 24 часа преди пристигането им. Досега тестът можеше да бъде направен от 48 до 72 часа преди пътуването, но поради влошената епидемиологична обстановка в Испания, периодът е намален, предаде БНР.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25321

Новото изискване важи както за чужденци, така и за французите, които са на почивка в Испания. Към списъка са добавени и Великобритания, Португалия, Кипър, Гърция и Холандия, както съобщи френският премиер Жан Кастекс. Това усложнява не само пътуването до Франция без ваксинация, но и връщането на французите, които вече са на почивка в тези държави.

Запазването на карантината за бритнаците, пътуващи във Франция, предизвика недоволство

Намалява се обаче периодът, който се признава за валиден, след втората доза на ваксината от 14 на 7 дни за "Пфайзер", "Модерна" и "Астра Зенека" и 28 дни след еднократната на "Янсен".

Държавният секретар по европейските въпроси Клеман Бон дори препоръча на французите, които все още не са резервирали ваканциите си, да не ходят в Испания и Португалия, заради високата честота на заболеваемост от Делта варианта на COVID-19.

Въвежда се и 10-дневна карантина за неваксинирани пътници, пристигнали с отрицателен тест от страни от червената зона. Френското правителство предупреди, че ще засили сухопътния, въздушния и морския граничен контрол, за да гарантира спазването на тези мерки.

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1012 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини