Премиерът на Нидерландия: За наводненията в Европа са отговорни климатичните изменения

  • 17 юли 2021 15:57

  • 2126
  • 4
Премиерът на Нидерландия: За наводненията в Европа са отговорни климатичните изменения
© gettyimages

За лошото време в Европа несъмнено са отговорни климатичните изменения, заяви нидерландският премиер Марк Рюте, съобщи БТА.

Най-малко 160 души загинаха при наводненията в Западна Европа през последните дни. Най-тежко бе засегната Германия, в която броят на жертвите на наводненията достигна 133.

Скъса се предпазна дига в Нидерландия, тече евакуация на населението

В Белгия жертвите са най-малко 27. В Нидерландия започна кампания по събиране на средства за провинция Лимбург, Южна Нидерландия, която бе тежко засегната от наводненията.

При вчерашната си визита в Лимбург Рюте бе попитан дали случилото се има връзка с глобалното затопляне.

"Няма съмнение, че е точно така. Не искам да правя прибързани изявления, но трябва ясно да кажем, че се случва нещо", отвърна нидерландският премиер. Понастоящем кампанията за събиране на средства за засегнатите от наводненията части на Нидерландия вече е събрала над един милион евро, съобщи нидерландската информационна агенция АНП.

Лошото време провокира наводнения в няколко града в Нидерландия и причини материални щети, но до момента няма данни за жертви. Белгийският премиер Александер де Кро и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е посетиха тази сутрин белгийския град Рошфор, който бе засегнат от наводненията. Наводненията от последните дни "несъмнено са нещо безпрецедентно за страната ни", заяви вчера белгийският министър-председател.

Мая Йорданова
2126 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
мдаа

2021.07.18 | 00:11

3
ЕвроГей тъ...панари,КЛИМАТИЧНИТЕ Изменения са породени от хората ! Най вече от държави с минало на колониални владетели,унищожавайки всичко ценно на планетата без да ги е грижа за последствия,само пари ги интересуват и печалби !
Анархиста

2021.07.18 | 10:22

4
Да но то и последствията ще са точно за тях.

2021.07.17 | 19:54

2
Содом и гомор ще бъдат заличени отново. Гейове, деца гретенчета, бежанци и ковид фашисти ще лежат под отломките на новата вавилонска кула.
Майтапчи Йово

2021.07.17 | 19:37

1
А... изпедерастеният ЕС не е, нали:)))?!?

Добави коментар

Водещи новини