133 са вече загиналите при наводненията в Германия

  • 17 юли 2021 14:39

  • 1474
  • 0
133 са вече загиналите при наводненията в Германия
© Gettyimages

Надпревара с времето в Германия - спасителни екипи се опитват да открият оцелели от опустошените райони в западната част на страната. 133 души са загинали, а стотици се водят за изчезнали.

Аким Хюек е в шок, докато оглежда мястото, където само допреди дни е бил домът му в град Шулд.

„Успях да изляза. За щастие, имах две риболовни лодки и казах на партньорката ми: „Бързо, вън, вън!”. Водата се покачваше много бързо. Рибарската ми къща, тоалетната - всичко си замина”, каза той, предаде Нова телевизия.

Стотици жертви на наводненията: Германия обяви режим на военната катастрофа

Нивата на водата в много градове на Западна Германия остават изключително високи. Сгради продължават да се срутват в резултат на най-тежкото природно бедствие в страната от повече от половин век.

„Бяхме си у дома и взехме някакви предпазни мерки, но когато реката започна да прелива и водата да се излива от хълма, беше въпрос на две минути преди дворът да бъде наводнен. Трябваше да излезем през прозореца и да се качим на покрива, за да се спасим”, каза Ансгар Рехбейн.

Около 700 души бяха евакуирани късно през изминалата нощ, след като се скъса стена на язовир край Кьолн.

„Всички мебели плуват наоколо. Всички електрически уреди са унищожени, дори телефоните ми”, коментира Хайнц-Петер Хек.

През последните няколко дни наводненията, опустошили Северен Рейн-Вестфалия, доведоха до прекъсване на тока и комуникациите на цели градове. Българският журналист Иван Аршинков е в Кьолн, когато се случва трагедията.

„24 часа не беше спряло да вали и това е причината да се случи всичко. Пожарните екипи веднага започнаха да помагат на хората, които с кофи и маркучи отводняваха своите жилища. Имаше паника, няма как да няма паника в такава ситуация”, каза той.

Лошото време засегна части от Белгия и Нидерландия, където взе 20 жертви.

Сн. Gettyimages

Мая Йорданова
1474 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини