Износът на Великобритания за ЕС се увеличава въпреки Брекзит

  • 11 юли 2021 17:47

  • 952
  • 0
Износът на Великобритания за ЕС се увеличава въпреки Брекзит
© Getty Images

Износът за ЕС се е възстановил след спад в търговията след края на преходния период за Брекзит, разкриват данни на Службата за национална статистика (СНС) на Великобритания. СНС съобщи, че Великобритания е продала продукция на блока за 14,2 милиарда британски лири през май, което е ръст от 1,1 милиарда британски лири или 8,8 процента спрямо април, пише британският вестник Daily Express, цитиран от "Фокус".

Износът през мaй е най-големия от октомври 2019 г. и следва рязък спад в търговията през януари, когато износът на стоки за ЕС е спаднал до 7,9 млрд. британски лири. Пол Дейлс, икономист от Capital Economics, заяви пред Daily Mail: „Разбира се, темпът на възстановяване ще се забави, тъй като икономиката се изкачваше обратно към нивото си отпреди кризата.
През периода януари - април 2021 г. износът на стоки от България за трети страни се увеличава със 7.7%

„Но не бяхме очаквали толкова бързо да се забави.“ Износът на стоки за останалия свят също се е увеличил с 5,5% до 15,2 млрд. британски лири, най-високото ниво от януари 2020 г. Вносът от ЕС във Великобритания обаче възлиза на 18,5 млрд. британски лири. Това е доста под нивата преди пандемията и преди Брекзит и по-малко от стоките за 19.4 милиарда британски лири, внесени от останалия свят.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
952 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини