Гардиън: Великобритания е в историческа криза

  • 08 юли 2021 17:01

  • 2022
  • 1
Гардиън: Великобритания е в историческа криза
© Getty (архив)

Великобритания е в историческа криза, написа лондонският в. Гардиън.

Изданието посочи, че вследствие на коронавирусната пандемия и излизането на страната от Европейския съюз (Брекзит) огромно количество чужденци са напуснали Обединеното кралство. "Заради това на Острова започна криза с намирането на работна ръка. Такъв дефицит на кадри не е регистриран от 1997 г.", посочи още медията.

"Засегнати са и бюджетната сфера (например служители по чистотата в редица населени места, държавни болници и други), и частният сектор. В момента се наблюдава остър недостиг, както и на ниско- и средноквалифицирана работна ръка (работници в складове, строители, сервитьори, готвачи и други), така и на служители на експертно ниво (финансисти, програмисти, инженери, счетоводители и т.н.)", добави вестникът.

Безработицата в момента е на нива близки до тези преди COVID кризата

"Според проучване на Британската търговска палата над половината (52 процента) от компаниите не са могли да наемат нови работници/служители през периода март – юни 2021 г. Ситуацията се усложнява и от това, че правителството на Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е пренасрочи отмяната на ограниченията, въведени заради COVID-19, на 19 юли. Първоначалната дата бе 21 юни. Това отлагане демотивира много чужденци да се върнат по работните си места във Великобритания", допълни медията.

"По думите на представител на големи компании липсата на работна ръка може да доведе до следните тежки за икономиката на Острова последици. Първо – бизнесът ще бъде принуден да вдига заплати, за да привлича кадри. Това, от своя страна, ще доведе до обезценяване на паунда и съответно покачване на цените. Трето - всичко това ще забави темповете на възстановяването на британската икономика", завърши "Гардиън".

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2022 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Българин

2021.07.08 | 20:25

1
Това не засяга България. Чувал съм, че ние нямаме нискоквалифицирани работници в чужбина. Били изтичали само мозъци, т.е. от професор и академик нагоре и били толкова интелигентни, че щели да гласуват все за Чалгаря и другите МУТРИ на Мая Магнитска и Пинокио! Нямам търпение интелектуалците в чужбина да ми кажат как точно да живея тук, в България!

Добави коментар

Водещи новини