Проблемът с липсата на лекари във Великобритания може да бъде преодоляна едва след четвърт век

  • 14 юли 2021 11:24

  • 544
  • 0
Проблемът с липсата на лекари във Великобритания може да бъде преодоляна едва след четвърт век
© Pixabay

В Националната здравна система (NHS) на Обединеното кралство има сериозен недостиг на лекари, проблем, който е съществувал още преди пандемията и сега само се задълбочава. Такива заключения се съдържат в доклад на Британската медицинска асоциация (БМА), който призовава правителството да предприеме спешни действия, в противен случай страната няма да е в състояние да се справя с проблемите на здравеопазването в бъдеще, пише националният ежедневник The Times, цитиран от "Фокус".

В доклада се подчертава, че може да отнеме до 25 години, за да се преодолее този недостиг и да се постигне средното европейско ниво по отношение на броя на медицинския персонал.

Дефицитът води до факта, че сега британските лекари „работят твърде много“ и в резултат на това „прегарят“ на работното място, страхуват се да не направят грешки и да не пропуснат нещо, „случайно да навредят на пациентите или да загубят работата си“, се подчертава още в доклада на Британската медицинска асоциация.

Според експерти на БMA, за да се отговори напълно на здравните нужди на Англия, ще е необходимо да се привлекат допълнителни 50 хиляди лекари. За сравнение, ако в развитите страни на ЕС средно има 3,7 медицински лица на хиляда жители, то в Англия тази цифра е 2,8 - и това е най-ниското съотношение на броя на лекарите към броя на пациентите сред всички европейски страни, с изключение на Полша, обяснява изданието.


Освен това в нито един регион на Англия тази цифра не достига средната стойност за ЕС, отбелязва The Times. И ако текущите тенденции продължат, ще трябва да се изчака до около 2046 г., за да може Националната здравна система на Обединеното кралство да има относително същия брой практикуващи и стажанти като в страните от Европа, казва БMA.

Износът на Великобритания за ЕС се увеличава въпреки Брекзит

Ако ситуацията се влоши, тогава до 2043 г. недостигът на медицински персонал в страната може да надхвърли 80 хиляди души и в този случай Великобритания ще бъде напълно неподготвена за решаване на проблемите в здравеопазването в бъдеще, предупреждават експерти. Това ще доведе до факта, че още повече пациенти няма да могат да получат необходимата медицинска помощ, а медицинският персонал ще работи до краен предел или ще премине към други професионални сфери, се казва в статията.

В момента британските болници се оплакват, че им е много трудно да намерят персонал, който да работи на фона на непрекъснато нарастващия брой пациенти с инфекция от COVID-19. В същото време медицинските работници също трябва редовно да се самоизолират поради възможни контакти със заразени хора. Освен това много от онези, които не успяха да ползват годишен отпуск миналата година по време на пандемията, се стремят да излязат в почивка сега, което също изостря проблема с недостига на персонал, пише The Times.

Експертите на БMA обаче отбелязват, че недостигът на медицински персонал се е усещал още преди пандемията, но всички предишни опити на правителството да увеличи броя на лекарите са се провалили. Докладът също така призовава за нов закон за здравето и медицинските услуги, който да задължи Министерството на здравеопазването да публикува редовни доклади за човешките ресурси.

В допълнение БMA настоява британското правителство да увеличи инвестициите в обучение и набиране на медицински персонал - по-специално да промени данъчните правила по отношение на пенсионните обезщетения, поради което някои лекари сега решават да се пенсионират по-рано, заключава The Times.

Теодора Александрова
544 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини