Фон дер Лайен: ЕС „никога, никога“ няма да приеме двудържавното решение за Кипър

  • 08 юли 2021 13:02

  • 804
  • 1
Фон дер Лайен: ЕС „никога, никога“ няма да приеме двудържавното решение за Кипър
© Getty Images

Европейският съюз „никога, никога“ няма да приеме двудържавното решение за разделения остров Кипър. Това увери председателят на Комисията Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е, предава Reuters.

Фон дер Лайен, която беше на посещение в Кипър наскоро, заяви, че Европейският съюз говори с един глас за конфликта, който се проточва от десетилетия и е ключово препятствие в амбициите на Турция за присъединяване към Блока. „Искам да повторя, че никога, никога няма да приемем решение за две държави. Ние сме твърди в това и сме много обединени“, категорична бе тя на пресконференция.
Шефът на ЕК призова за започване на преговори за членство с РСМ и Албания

Кипър беше разделен при турско нашествие през 1974 г., предизвикано от подкрепен от Атина преврат. Югът се управлява от международно признато правителство, което представлява целия остров в Европейския съюз, докато на север е държавата на турските киприоти, призната само от Анкара.

Усилията на ООН, предшестващи събитията от 1974 г., не успяха да обединят острова. Настоящият застой е пропит с разногласия относно формата, която обединението може да има - на две независими държави, застъпвано от новото ръководство на турските киприоти, или като разхлабена федерация, застъпвано от гръцките киприоти, представляващи Кипър в международен план. Разговорите в Женева по-рано тази година приключиха без резултати, информира "Фокус".

Последвайте канала на

Теодора Александрова
804 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Майтапчи Йово

2021.07.08 | 13:25

1
Ха така, за Кипър и малаките може значи, ама за България и "новите" македонци не може, така ли... Урсула:)))?!?

Добави коментар

Водещи новини