Туск застава начело на полската опозиция

  • 03 юли 2021 14:05

  • 564
  • 0
Туск застава начело на полската опозиция
© Getty Images/Guliver

Бившият председател на Европейския съвет и бивш премиер Доналд Туск беше избран да ръководи най-силната партия от фрагментираната полска опозиция, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 64-годишният Туск заяви, че се връща в полската политика, както и в опозиционната партия "Гражданска платформа" (ГП), за да помогне в борбата със "злото" в лицето на сегашното дясно правителство.

Туск е съосновател на ГП. Тя беше създадена през 2001 г. и е либерална центристка политическа сила. Партията управляваше Полша в продължение на осем години - през повечето време с премиер Туск - преди сегашните консервативни управляващи да спечелят властта през 2015 г.

"Знам, че много поляци очакваха този кошмар да свърши", каза Туск за сегашното управление на партия "Право и справедливост" (ПиС), при което Полша пое курс на конфронтация с ЕС.

"Днес в Полша управлява злото и ние сме готови да се борим срещу това зло", заяви бившият председател на Евросъвета.

ЕС и съдът му откриха процедури срещу сегашното полско правителство и заявиха, че промените му в правосъдната система и съпротивата му срещу някои решения на Европейския съюз, включително за релокацията на мигранти, противоречат на принципите на 27-членния блок.

Туск заяви, че завръщането му е продиктувано от убеждението, че ГП е "необходима, защото е силата, която може да спечели битката срещу "Право и справедливост" за бъдещето на Полша". "Без Платформата няма шанс за победа", добави той.

По думите на Туск той се връща и защото се е почуствал отговорен към партията, която е основал и ръководил в продължение на много години, преди през 2014 г. да заеме длъжността на председател на Европейския съвет.

Сегашното правителство на ПиС и двама малки техни партньори в управлението продължава да води в социологическите проучвания благодарение на щедрите си семейни бонуси и консервативна политика, която се харесва на католическото мнозинство сред обществото. Но напрежението от трупащите се спорове с ЕС и вътрешни борби за власт и влияние видимо разклащат единството и лоялността в коалицията, която наскоро загуби мнозинството си в парламента, отбелязва Асошиейтед прес.

Доналд Туск: Борисов е в беда, допусна явни грешки, включително и в личния си живот

Туск беше първият премиер в посткомунистическа Полша, спeчелил два мандата на поста. Управлението му продължи от 2007 до 2014 г., припомня Ройтерс.

По време на световната финансова криза под негово ръководство Полша избегна рецесията, но за правителството започна все повече да се смята, че е загубило връзка с проблемите на по-младите и по-бедните поляци.

След завръщането си в политиката Туск все още трябва да се справи с този проблем в момент, когато партията, която според някои анализатори не успява да формулира дневен ред и да привлече избирателите извън твърдия си електорат от градската средна класа, има рекордно ниска подкрепа в социологическите проучвания, отбелязва Ройтерс. 

 

Константин Тодоров
564 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини