Вариантът Делта се разпространява бързо от Лисабон към другите части на Португалия

  • 26 юни 2021 16:52

  • 994
  • 0
Вариантът Делта се разпространява бързо от Лисабон към другите части на Португалия
© Pixabay

Над 70 процента от случаите на коронавиус в района на португалската столица Лисабон са с по-заразния вирусен вариант Делта, който бързо се разпространява и из останалата част на страната, предаде Ройтерс, като се позова на националния институт по здравеопазване "Рикарду Жоржи".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33003

В петък новозаразените с коронавирус в Португалия бяха 1604 за денонощие, което е най-много на денонощна база от 19 февруари досега. Повечето от новите случаи на зараза са съсредоточени в гъстонаселения район на Лисабон, но пък южният район Алгарве, известен с плажовете и голф игрищата си, има най-висок репродуктивен индекс на вируса (1,34), се казва в доклад на португалския институт.

Лисабон въвежда по-строги мерки заради увеличаване на заразяванията с коронавирус

Рязкото нарастване на новозаразените става месец, след като Португалия отвори границите си за туристи от ЕС и Великобритания. Летният сезон стартира и повечето бизнеси подновиха работа, а плажовете бяха препълнени с хора.

Заради усложняване на обстановката обаче в четвъртък Португалия наложи по-строги правила, в това число и по-ранно затваряне на ресторантите през уикендите в Лисабон и в Албуфейра в Алгарве.

Над 60% от новите случаи на коронавирус в Лисабон се дължат на варианта Делта

Великобритания извади Португалия от списъка си със страни, от които пътниците не трябва да са под карантина, а Германия пък обяви Португалия за страна, в която се разпространява обезпокояващ вариант на вируса, допълва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
994 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини