ЕС стартира нова космическа програма

  • 23 юни 2021 10:50

  • 919
  • 1
ЕС стартира нова космическа програма
©

Официално е даден старт на новата космическа програма на ЕС. Тя ще обхване периода до 2027 г. и ще покаже, че 27-те страни членки на блока засилват инвестициите в сателитна навигация, наблюдение на Земята, осведоменост за ситуацията в космоса и сигурни комуникации, наред с други дейности, пише Би Би Си.

 Агенция на ЕС за космическите програми – ЕUSPA е новият орган, който е създаден и ще наблюдава „всичко, което Европейският съюз прави като блок в орбита“.

ЕС използва Европейската космическа агенция (ЕКА/ESA) като технически съветник и агент за промишлени поръчки, във връзка с което е сключено Споразумение за финансово рамково партньорство (FFPA).

FFPA определя отговорностите и детайлизира сумата на парите, които ще преминат директно от ЕС към ЕКА до 2027 г. - около 9 млрд. евро от общия космически бюджет на ЕС от 14,88 млрд. евро. (ЕС сега финансира една четвърт от всички дейности на ЕКА.)

Финансирането от ЕС през следващия период ще помогне за разработването на следващото поколение на сателитната навигационна система в Европа „Галилео“ и ще разшири обхвата и възможностите на своята програма „Коперник“( със спътниците „Сентинел“).

При стартирането на новата програма Тиери Бретон, комисар по вътрешния пазар, подчерта необходимостта Европа да стане по-бърза.

Астронавти монтират панели на слънчеви батерии в открития Космос

"Космосът преминава през масивна трансформация и бърза индустриализация по целия свят", каза той.

„За да запази лидерството си, Европа трябва да преосмисли начина, по който работи в космоса. Трябва да се адаптираме към бързото развитие и да предвидим нови неща.

Трябва да определим амбициозна - и пробивна - космическа програма за бъдещето: Бъдете по-динамични, по-иновативни, по-склонни за поемане на риск!“.

Йозеф Ашбахер, генералният директор на ЕКА, коментира конкуренцията в космическите изследвания от страна на САЩ и Китай, като изтъкна: "Всички знаем, че в САЩ публичните разходи са около пет, шест, седем пъти по-големи от тези в Европа; а частните разходи са огромни. През 2019 г. частният сектор (в САЩ) вложи 5 милиарда долара в космоса. В Европа за стартиращи фирми и малки и средни предприятия (МСП) това беше 188 милиона долара. Това е само частица от харчените в САЩ средства.

Китай, както всички виждаме в новините, прави огромни инвестиции. Току-що станахме свидетели как трима (астронавти) отиват до собствената им космическа станция със собствена ракета. И това ме кара да се замисля - какво иска да постигне Европа?"

Novini.bg
919 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.06.23 | 11:42

1
Какъв космос бе, нали гpипа, cемейството и въглeрода бoрите? Джeндъри в кoсмоса няма.

Добави коментар

Водещи новини