Европол: Екстремисти се опитваха да използват пандемията, за да разпространяват омраза

  • 22 юни 2021 17:41

  • 359
  • 1
Европол: Екстремисти се опитваха да използват  пандемията, за да разпространяват омраза
© Getty (архив)

Екстремисти се опитваха да използват коронавирусната пандемия, за да разпространяват пропаганда на омразата и да подхранват недоверие в обществените институции миналата година, заяви днес полицейската служба на Европейския съюз (Европол), цитирана от АП.

В своя годишен доклад за тероризма в ЕС Европол изтъква, че пандемията от COVID-19 и причинените от нея икономическа криза и социално напрежение са допринесли за поляризиране в обществото и са довели до възприемането на по-крайни възгледи.

В доклада се споменава арестуването на мъж в Нидерландия, за когото се твърди, че призовавал за граждански арести на депутати и здравни работници. В документа се казва, че проявите на насилие от противници на ограничителните мерки, въведени от нидерландското правителство заради коронавируса, са включвали хвърляне на камъни и бомбички по сградата на градска община и нанасяне на щети на 19 обекта за тестване за COVID-19.

"Най-новият доклад на Европол за положението с тероризма в ЕС показва, че в годината на пандемията от  COVID-19 се е увеличила опасността от онлайн радикализацията. Най-яркият пример за това са онлайн проявите на десни екстремисти, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Йохансон обсъди въпроса на среща в Лисабон с американския министър на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас.

Европол е регистрирала миналата година 57 "неуспешни или осуетени терористични нападения" в шест държави от ЕС и 62 "терористични инцидента" във Великобритания.

Франция се подготвя да изгони 231 предполагаеми екстремисти

Положението е било сходно с това през 2019 г., когато са били отчетени 119 нападения, от които 64 във Великобритания.

Броят на свързаните с тероризма арести в ЕС е намалял с една трета в сравнение с 2019 г. и е бил 449.

При екстремистки нападения миналата година са били убити 21 души - деветима при атака на десен екстремист в Германия и 12 при шест нападения на ислямски екстремисти.
Европол отбеляза, че всички джихадистки атаки са били извършени от нападатели, действали самостоятелно, въпреки че някои са имали контакти с терористични организации.

Според доклада използването на експлозиви при терористични нападения е намаляло, вероятно заради наложените във връзка с коронавируса ограничения върху големите събирания на хора.

 

359 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.06.22 | 23:50

1
По-голям екстремизъм, по мащаб, от прилагането на незаконните мерки на тази пландемия няма в човешката история. Организаторите по места ще бъдат съдени и ще понесат отговорност и това ще стане много скоро. Най-добе документираното престъпление с най-много свидетели.

Добави коментар

Водещи новини