Европол координира голяма акция за изземване на преправени на бойни газови пистолети

  • 14 януари 2022 16:19

  • 853
  • 0
Европол координира голяма акция за изземване на преправени на бойни газови пистолети
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Европейски правоохранителни органи иззеха повече от 1500 преправени на бойни газови пистолета при международна акция срещу незаконната търговия с оръжие, предаде ДПА, като се позова на Европол.

Основен елемент от акцията, в която участвали разследващи от 24 държави, били обиски в България, Република Северна Македония и Румъния. Претърсени били общо повече от 260 адреса и иззети над 17 хиляди незаконни предмета, съобщи днес европейската полицейска агенция.

Европол констатира, че газовите пистолети са използвани все по-често от престъпници, защото може относително лесно да се преправят в бойни.

Смятат се, че подобен преправен на боен пистолет е бил използван при убийството на нидерландския разследващ журналист Петер де Врис в Амстердам миналата година.

Газовите пистолети са отбранителни оръжия, които стрелят с халосни или газови патрони.

Смята се също, че престъпници купуват газови пистолети, които са много по-евтини и напълно законни в Европейския съюз, и след това ги пренасят нелегално в страни извън блока, където притежанието им и търговията с тях са строго регламентирани, отбелязва БТА.

Мащабна акция на българските власти и Европол, арестуваните у нас са 145

Константин Тодоров
853 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини