Адвокати представиха резултатите от проект за изучаване на Хартата на основните права на ЕС

  • 22 юни 2021 13:52

  • 200
  • 0
Адвокати представиха резултатите от проект за изучаване на Хартата на основните права на ЕС
© Pixabay

Адвокати представиха резултатите от проекта "Адвокати за защита на основните права" по време на пресконференция.

Целта на проекта е изучаване на Хартата на основните права на ЕС в контекста на новите предизвикателства като миграцията и борбата с тероризма. Той се изпълнява в рамките на Програма "Правосъдие" на ЕК от международен консорциум, ръководен от фондация "Български адвокати за правата на човека".

Николай Кокинов и Бойко Найденов са сред разпитваните от МВР бивши магистрати

"Проектът дълго време след приключването му ще произвежда множество добри практики", каза адвокат Диана Дукова, участник в обучението.

Акцентът в проекта е бил обучението на адвокати, като целта е по-добро разбиране на ролята им при зачитане на основните човешки права и приложението на Хартата на национално ниво. Проектът е общ за България, Италия и Испания. Диляна Маркова, изпълнителен директор на фондация "Български адвокати за права на човека" и координатор на проекта, заяви, че според статистически данни едва четирима от десет граждани на ЕС знаят за съществуването на Хартата.

Също така има непознаване кога тя е приложима, като се отчита още, че съдилищата рядко се позовават на нея в решенията си. Беше отбелязано още, че Хартата е задължителна за всички органи и държавни институции, които прилагат правото на ЕС.

Проектът се е съсредоточил в две области - правото на събиране на семейството в контекста на миграционната криза и правата на заподозрените и обвинените в тероризъм. Изготвени са били доклади, като са се провели и четири обучения и три семинара в Италия, Испания и България. В тях са участвали юристи, както и представители на изпълнителната и законодателната власт. На последното събитие по проекта на 15 юни, участниците в него са приели Декларация за ролята на адвокатите за приложение на Хартата на национално ниво.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
200 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини