Фон дер Лайен: ЕС и Великобритания трябва да поставят на първо място дългосрочните отношения

  • 15 юни 2021 15:59

  • 286
  • 0
Фон дер Лайен: ЕС и Великобритания трябва да поставят на първо място дългосрочните отношения
© Getty Images/Guliver

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е призова Европейския съюз и Великобритания да мислят за дългосрочните си отношения и да сложат край на двустранния спор за търговските правила след Брекзит, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че проточилите се преговори за излизането на Великобритания от ЕС вече бяха съпроводени с трудности, а практическият развод между бившите партньори изглежда също поражда тежки въпроси.

Поредният спор между тях е свързан с раздразнението на Брюксел, след като Лондон отложи прилагането на новите проверки на някои стоки, транспортирани в Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство, въпреки че са задължителни според споразумението за отношенията след Брекзит. Великобритания се оправдава, че тези проверки обременяват финансово нейния бизнес и дестабилизират мирния процес в Северна Ирландия.

"Винаги съм казвала, че искам да вървя със стари приятели по нови пътища", заяви днес Фон дер Лайен и добави: "Виждаме, че сега в началото има трудности и остават сериозни въпроси, които трябва да бъдат уредени. Дълбоко убедена съм, че чрез конструктивен подход и с идеята за разбирането, че изграждаме дългосрочни отношения, тези проблеми може да бъдат преодолени."

В центъра на спора е протоколът за Северна Ирландия - свързан с Брекзит механизъм, който на практика създава търговска граница в Ирландско море, за да се избегнат гранични проверки между британската провинция Северна Ирландия и членуващата в ЕС Република Ирландия. Отворената ирландска граница помогна за укрепването на мирния процес, който сложи край на десетилетния конфликт между двете големи религиозни общности в Северна Ирландия, отбелязва АП.

Срещата на върха на Г-7 започна със снимка на плажа

"Знаем, че споразумението за излизане от ЕС и протоколът са най-доброто, което можехме да постигнем в сложната ситуация", каза Фон дер Лайен и допълни: "Сега е общ дълг и на двете страни да гарантираме, че те работят, и да ги прилагаме.

"ЕС заплашва с ответни действия, ако Великобритания не въведе изцяло предвидените проверки, които трябва да включват забрана от следващия месец на транспортирането на замразено месо от Англия, Шотландия и Уелс в Северна Ирландия, отбелязва АП.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
286 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини