Трансперънси интернешънъл: Пандемията подхранва чувството за корупция в ЕС

  • 15 юни 2021 08:42

  • 330
  • 2
Трансперънси интернешънъл: Пандемията подхранва чувството за корупция в ЕС
© Pixabay

Коронавирусната пандемия подхранва усещането за корупция сред гражданите на ЕС и по-малко от половината от тях смятат, че кризата е била управлявана по един прозрачен начин от властите. Това показва изследване на международната организация Трансперънси интернешънъл, представено в доклад днес, предаде Франс прес.

"В ЕС само четирима от около 10 души мислят, че тяхното правителство е управлявало пандемията по един прозрачен начин. Във Франция, Полша и Испания 60 или над 60 процента от анкетираните мислят, че няма прозрачност в управлението на пандемичната криза от техните правителства", показват резултатите от изследването.

Над 400 000 жители на 27 страни членки на ЕС са отговорили на въпроси от анкетата за целите на изследването, наречено Европейски корупционен барометър, реализирано между октомври и декември миналата година. Според Трансперънси интернешънъл здравните грижи са били особено засегнати от корупцията. Въпреки че едва 6 процента от анкетираните, казват, че са платили подкуп, за да получат достъп до такива грижи, 29 процента от анкетираните признават, че разчитат на лични връзки, за да получат привилегирован достъп до тях.

"Медицинските грижи, по-специално, бяха много подходящ за корупция терен, докато правителствата се опитваха да управляват ковид пандемията", констатира Трансперънси интернешънъл. Честота на подкупите в сектора на здравеопазването, съобщена от анкетираните, е била най-висока в Румъния и България (съответно 22 и 19 процента), докато прибягването до лични връзки е било най-често в Чехия и Португалия (съответно 54 и 46 процента). Близо половината от анкетираните французи казват, че са използвали лични връзки за достъп до обществена услуга през последните 12 месеца.

В изследването си Трансперънси интернешънъл призовава правителствата на страните членки на ЕС да удвоят усилията, за да гарантират справедливо и равнопоставено излизане от настоящата пандемия. Унгария и Полша пък са упреквани, че са страни, използващи здравната криза като претекст, за да подкопават демокрацията чрез нови разпоредби.

Съмнения за корупция и в затворите, АДФИ се заема по случая

В доклада с изследването на Трансперънси интернешънъл се казва, че политиците са съзрели повод в пандемията за извличане на полза. Като пример се цитира лобирането с цел закупуване на маски. В Германия депутати от консервативната управляваща партия бяха обвинени заради такъв тип намеса на пазара. В тази страна над 60 процента от анкетираните смятат, че правителството е под влиянието на групи, защитаващи частни интереси. Това е и усещането на над половината от анкетираните в Европа относно техните собствени правителства, информира БТА.

Една трета от анкетираните пък мислят, че борбата с корупцията е в стагнация или че корупцията нараства в страната им. "Тези изводи трябва да бъдат възприемани като предупредителен сигнал за националните правителства, но и за институциите на ЕС", казва Михаел ван Хултен, директор на Трансперънси интернешънъл.

Последвайте канала на

Novini.bg
330 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Майтапчи Йово

2021.06.17 | 11:35

2
Пак добре за всички корумпета, че само го... подхранва, че иначе нямаше да сме свидетели на хайдушки кражби като тези у нас и в... Германия:)))!
щом

2021.06.15 | 10:14

1
щом енп подкрепя тиквата какво повече да говорим

Добави коментар

Водещи новини