Саудитска Арабия е арестувала над 200 държавни служители заради корупция

  • 10 август 2021 17:44

  • 651
  • 0
Саудитска Арабия е арестувала над 200 държавни служители заради корупция
© Getty (архив)

Саудитска Арабия е арестувала 207 служители от десетина министерства при поредната чистка, предприета в рамките на борбата с корупцията, подета от престолонаследника принц Мохамед бин Салман, предаде АП, цитирана от БТА.

Имената на задържаните не се посочват. Не става ясно и кога са извършени арестите, за които съобщи снощи Националната антикорупционна комисия (Назаха).

Борбата на принца с корупцията започна в края на 2017 г. Тя му помогна да консолидира властта си и вкара в хазната активи за 106 милиарда долара. Саудитците отдавна се оплакват от ширещата се корупция в правителствените среди и от разхищаването на публични средства от управляващите.

Комисията съобщи, че при последната операция са били разследвани над 460 души и в резултат 207 саудитски граждани и постоянно пребиваващи в страната са задържани по подозрение в корупция, злоупотреба с власт и измами.

Обвиняемите ще бъдат предадени на прокуратурата. Те са от националната гвардия и редица министерства, включително на отбраната, вътрешните работи, здравеопазването и правосъдието. През април 176 души от държавния сектор са били задържани по обвинения в корупция, каза комисията.

Ирак е загубил 150 милиарда долара заради корупцията

Антикорупционната чистка в кралството започна в края на 2017 г., когато принц Мохамед взе на прицел повече от 300 принца, публични фигури и бизнесмени - символ на елита около управляващото семейство Ал Сауд и големите му клиентелистки мрежи.

Тогава неговите сили задържаха едни от най-влиятелните фигури в кралството и седмици наред, дори месеци, ги държаха без връзка с външния свят в луксозния хотел "Риц-Карлтън" в Рияд. Някои от тях по-късно бяха прехвърлени в затвори и други места за задържане. Твърдеше се, че са били подлагани на физически тормоз. Кралството така и не потвърди имената на задържаните, но сред тях бяха милиардерът принц Алуалид бин Талал и строителният магнат Бакр Бинладин.

Миналата година други двама високопоставени служители бяха отстранени от длъжност и изправени пред съда - генерал-лейтенант Фахад бин Турки бин Абдулазиз, принцът, който ръководеше саудитските операции в Йемен, и неговият син, принц Абдулазиз бин Фахад бин Турки, който бе заместник-губернатор на провинцията Ал Джауф.

 

651 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини