Ще бъдат ли депортирани българи от Великобритания?

  • 14 юни 2021 08:00

  • 2104
  • 2
Ще бъдат ли депортирани българи от Великобритания?
© Кадър Bulgaria On Air

След Брекзит идеята за свободно придвижване на хора, стоки и капитали вече не важи на територията на Острова. За всички българи там беше ясно, че или трябва да придобият уседнал статут или да се приберат. Всеки, който пътува натам, трябва да знае, че за краткосрочни пътувания е ок, но за дългосрочни не. Това заяви Весела Чернева, директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика в студиото на сутрешния блок на Bulgaria on Air.

„Ние направихме едно проучване миналата година. То беше уникално, защото се сдобихме с данни, които бяха анонимни от електронно обслужване. В тях няма профили на хората. Не можем да кажем какъв тип хора се връщат, знаем само общата бройка. През интервюта разбрахме, че една част от хората са мобилни, без семейства, хора, които лесно могат да сменят местонахождението си. За голяма част от тях работата в страната е изчезнала по време на пандемията“. Друга част от завръщащите се в България са студенти, а третата група са хора, които имат възможност да работят дистанционно.

Според нея е много трудно да се върнат в България хора, чиито деца са започнали да учат. „Най-големият бенефициент от движението са малките общини, които имат нужда от млади хора. Те ще променят средата в България“.

Отлагат вдигането на ограниченията във Великобритания

По думите ѝ ЕС се намира в повратна точка. Като ключови моменти посочи изборите в Германия и Франция: „Все пак Брекзит не успя да нанесе същинска пукнатина“. Настроенията срещу ЕС се проявяват периодично, коментира тя.

„Българите са много еврофилни. Същевременно казват, че биха искали да виждат повече интеграция и фискална солидарност. От друга страна като партньор посочват Русия“, обясни тя. Според нея има объркване кои са нашите приятели и неприятели.

Относно санкциите по закона „Магнитски“ Чернева каза, че те не са изненада. Те имат ефект върху фирмите в Европа, които биха имали отношения със санкционираните. „За тези 6 лица има достатъчно доказателства. Всеки, който е в този списък, може да защити правата си“.

По темата с посещението на Лаура Кьовеши каза, че решението ѝ за посещение в България е знак, че българската прокуратура не успява да се справи по подобаващ начин. Тя изрази мнение, че вниманието на Брюксел ще бъде насочено към българските институции.

Novini.bg
2104 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Васо Сръбския

2021.06.14 | 09:06

2
Не ги искаме и ние, да ги пращат във Франция, мангали

2021.06.14 | 08:30

1
Все ми е тая.

Добави коментар

Водещи новини