Борис Джонсън е оптимист за Северна Ирландия, политическите наблюдатели - не

11 юни 2021 06:35

Борис Джонсън е оптимист за Северна Ирландия, политическите наблюдатели - не
© Getty images
634 4

Има "пълна хармония" във връзка с необходимостта да се решат търговските проблеми в Северна Ирландия след Брекзит, заяви британският премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е, след като за първи път се срещна лице в лице с американския президент Джо Байдън. Това стана в навечерието на откриващата се утре среща на върха на Г-7 в английското графство Корнуол, предаде БНР.

Байдън и Джонсън обсъдиха широк кръг въпроси като пандемията от COVID-19, климатичните промени и сигурността, но всички очакваха какво ще кажат двамата лидери за Протокола за Северна Ирландия, защото по него Вашингтон и Лондон имат различни гледни точки. Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е обаче заяви, че различията са преодолени.

„Съединените щати, Обединеното кралство плюс ЕС искат да направят едно и също нещо – да защитят Белфасткото мирно споразумение от Разпети петък“.

По-рано американската администрация бе предупредила британското правителство, че с отказа да приложи Протокола за Северна Ирландия провокира напрежение в провинцията, а това е заплаха за крехкия мир. Британските власти смятат, че Протоколът е нефункционален и има гласове дори за премахването му.

Меркел ще отиде на срещата на Г-7 въпреки взрив на COVID-19 в хотел, където са отседнали нейни телохранители

Политически коментатори на Острова заявиха, че независимо от оптимизма на Джонсън и добрите намерения приказките са едно, а делата друго и с нетърпения очакват как ще се развият оттук нататък преговорите между Брюксел и Лондон.

Пристигналият в Корнуол френски президент Еманюел Макрон коментира, че не е сериозно британците да искат преразглеждане през юли на нещо, което е било постигнато в края на декември след години на болезнени преговори.

Novini.bg
634 4

Свързани новини

Евро 2020

Коментари 4

Добави коментар
Bonnierygoa

2021.06.11 | 14:42

4
М­­л­­­а­­­д­а­­ ­м­­о­­к­­­р­­а­­­ ­­у­­ч­­­е­­н­­­и­­ч­­к­­а­­­ ­ч­у­к­­а­­ ­­­ ­­W­­ ­­W­ ­­W­­ ­­.­­ ­­B­­­ ­­­G­­ ­­1­­ ­­­7­­ ­.­­ ­­­C­ ­­L­ ­­U­­­ ­B
Dominiqueirzxa

2021.06.11 | 08:50

3
М­­­л­­а­д­­­а­ ­­­м­­­о­­­к­р­­а­­­ ­­­у­­ч­­е­­н­­и­­ч­­­к­­а­­ ­ч­­у­к­а­ ­­­ ­W­­ ­­W­ ­­W­ ­­­.­­­ ­B­­ ­G­­ ­1­ ­­7­­­ ­­­.­­ ­­­C­ ­­L­­­ ­U­­ ­B
Angelagskqa

2021.06.11 | 08:24

2
М­­л­­а­д­­а­­­ ­­­м­­о­к­­­р­­а­ ­у­ч­­­е­н­­­и­­ч­к­­а­ ­­­ч­у­­­к­а­­ ­ ­­W­­ ­­W­­­ ­­W­­­ ­­.­­ ­­B­ ­­­G­­ ­1­­ ­­­7­ ­­­.­ ­C­­ ­L­­­ ­­­U­ ­­B

2021.06.11 | 07:49

1
Идиот от Новини.бг нарича тук протестиращите лумпени, президентът - тъпа фуражка, а ГДБОП - простаци.

Добави коментар

Водещи новини